Путин: България протака „Турски поток“, Борисов: България е лоялен член на ЕС и НАТО

0
98
Среща между премиера Бойко Борисов и президента Владимир Путин
Снимка: МС, Архив

България съзнателно протака реализацията на „Турски поток“ на територията си, коментира президентът на Русия Владимир Путин и изрази подозренията си, че най-вероятно това се дължи на външно влияние. Той обяви намеренията си да реализира проекта през Южна Европа, ако българите са изгубили интерес към него.

По време на среща между руския държавен глава и сръбския му колега Александър Вучич в Москва, Путин коментира:

„Независимо от многократните уверения и независимо от многократните молби към руската страна да обезпечим доставката на нашия газ през Турция в България, ние виждаме, че българската страна, колкото и тъжно да звучи, съзнателно протака реализацията на проекта на своя територия“, цитиран от РИА „Новости“ и ТАСС.

Путин добави, че след като „Южен поток“ се провали, българските власти многократно са молили на всяка цена да се реализира „Турски поток“.

„Да видим как по-нататък ще продължи да се реализира този проект на българска територия. Ако българите не искат – не българите, а българското ръководство, ние ще намерим други пътища за осъществяване на нашите възможности в Южна Европа“.

Същевременно българският премиер Бойко Борисов коментира пред „бТВ“, че сигурно на Русия не й е приятно политически, че страната ни е толкова лоялен и силен член на ЕС и НАТО. Той обяви, че не бавим „Турски поток“. И обясни:

„Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. България спазва процедурите на ЕС. Не сме нито Сърбия, нито Русия, нито Турция. При се направиха процедури, конкурси, одобри се от Европейската комисия, с 1 милиард по-евтино а километрите, които строим в момента от „Южен поток“.“

Според Борисов данните на Путин за развитието на проекта били стари. По думите му има 150 изкопани км, полагали се тръби и в момента се строи.

„Припомням, че открихме връзката на Турция с „Турски поток“, която на територията на България се казва „Балкански поток“ с всички измервателни подстанции, с всички нови компресорни станции“, допълни той.

Строежът в момента се бавил заради необходимостта да се изпълни препоръката на ЕС по въпроса. Премиерът дори покани руския президент да провери с очите си с каква скорост се строи „Турски поток“:

„Строим с голяма скорост. Късно започнахме, защото трябваше да се минат много процедури“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments