Пухкави и ароматни катми – вкусът на детството

Домашна рецепта за класически катми като от бабината кухня

0
4823
Катми, палачинки
Катми, палачинки. Снимка: Искра.бг

Няма нищо по-хубаво от аромата на прясно изпечени катми, който изпълва дома и връща спомените за уютните утрини от детството. Това традиционно българско ястие е перфектен избор за закуска – пухкаво, вкусно и лесно за приготвяне. Независимо дали предпочитате катмите със сладка или солена плънка, тази рецепта ще ви помогне да постигнете автентичния им вкус, точно както ги приготвяха нашите баби.

Необходими продукти /за 10 бр. катми с диаметър 18-20 см/

380 г брашно
220 мл прясно мляко
220 мл вода
30 мл олио
1 голямо яйце
6 г сол
15 г захар
20 г прясна мая /или 7 г суха/

Начин на приготвяне

В голяма купа изсипете прясното мляко, водата и яйцето. Добавете маята, солта, захарта и олиото. Разбъркайте добре с пасатор или телена бъркалка, за да се смесят всички съставки равномерно.

Постепенно добавяйте брашното на малки порции, като продължавате да разбърквате, докато получите гладка и хомогенна смес с консистенция на гъста боза. Ако тестото стане прекалено гъсто, добавете малко вода. Отново разбийте с пасатора, за да сте сигурни, че сместа е напълно гладка.

Оставете тестото да втаса за поне 1 час, докато увеличи обема си с около 50%. Ако използвате студени мляко и вода, времето за втасване може да се удължи значително. За по-бърз резултат, затоплете течностите до около 25-28°C. След като тестото втаса и се изпълни с мехурчета, разбъркайте го още веднъж.

Загрейте добре тиган с незалепващо покритие и леко го намазнете с олио. Изсипете малък черпак от сместа, оформяйки катма с желаната дебелина. Печете катмите на умерен огън от едната страна, докато на повърхността се образуват мехурчета. След това внимателно ги обърнете и запечете и от другата страна.

Поднесете готовите катми със сладко, мед, сирене, кашкавал или друго любимо допълнение.

Съвети за перфектни катми:

– За по-ароматни катми може да добавите малко ванилия, ако ще ги сервирате със сладки добавки.
– Ако предпочитате по-хрупкава коричка, намажете готовите катми с малко масло веднага след изпичане.
– Сервирайте топли за най-добър вкус.

Домашните катми са не просто храна, а истински ритуал, който носи уют и удоволствие. Приготвени с любов и внимание, те могат да направят всяка закуска специална. Независимо дали ще ги поднесете на семейството си в неделната сутрин или ще ги приготвите за специален повод, тези пухкави и ароматни катми със сигурност ще ви пренесат в детството и ще създадат нови топли спомени.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Нежна комбинация! Мъфини с малинов крем – лесна и вкусна рецепта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, напишете вашия коментар!
Моля, напишете името си тук