Психотерапевт: Почти всеки се страхува, че не е достатъчно добър

0
537
Вярвай в себе си
Вярвай в себе си; Снимка: Pixabay

„Да си терапевт е нещо като сюрреалистично преживяване. Плащат ми да слушам как хората ми разказват най-дълбоките си тъмни тайни. Клиентите, които влизат в кабинета ми често разкриват неща, които никога не са казвали на глас преди – дори на родителите си, на най-добрите си приятели или партньорите си. Понякога дори не са признавали чувствата си и пред самите себе си.“

Това разказва психотерапевтката Ейми Морин пред „Business Insider“. И продължава:

Може би са готови да споделят, че се чувстват несигурни защото знаят, че съм професионалист. Или може би защото знаят, че ще запазя информацията им поверителна. Вероятно са готови най-сетне да получат облекчение.

Все пак, независимо от причината да решат да споделят проблемите си, е очевидно, че почти всеки изпитва една и съща несигурност – страха да не би да не е достатъчно добър.

Как се проявява?

Странното в тази несигурност е, че рядко я разпознаваме в някой друг освен в себе си. Склонни сме да се огледаме и да си мислим, че всеки друг се чувства уверен и има решение за всичките си проблеми. Това е така, защото едва ли някой обсъжда собствената си несигурност.

Вместо да споделяме страха си дали сме достатъчно добри, ние често впрягаме цялата си енергия и усилия да се опитваме да изглеждаме по-добре, отколкото се чувстваме. Това обаче не е лесно да се забележи в други хора, тъй като всеки прикрива несигурността си по уникален начин.

Ето някои неща, които хората правят, за да прикрият дълбоките си страхове от това, че не са достатъчно добри:

Перфекционизъм

Перфекционистите се опитват да докажат, че са безпогрешни. Те тайно се надяват, че ако не бъркат, тогава по някакъв начин ще се чувстват признати или че ще спечелят утвърждение от други, което им помага да се чувстват достойни. Но колкото и да се мъчат да поддържат облика на съвършенство, те никога не се чувстват достатъчно добре.

Прекомерна усилена работа и невероятни успехи. Някои хора смятат, че ако проявяват силна активност, ще покажат на всички, че си заслужават. Поeмането на дълги часове, наред с опитите да се да надминат всички останали, и ревностното покоряване на всяка цел във всяка сфера на живота, може да е знак, че някой се опитва да докаже на света, че е достатъчно добър.

Самопроваляне

Хората, които не се чувстват добре в кожата си, изпитват силно напрежение, когато нещата вървят добре. За да облекчат това напрежение, те могат да объркат нещата (напр. подсъзнателно да провалят диетата си или да похарчат много пари с лека ръка). По някакъв начин, провалянето на нещата, ги кара да се чувстват по-добре, защото тяхното външно поведение най-накрая съвпада с това, което чувстват отвътре.

Самонаказание

Самонаказанието понякога се прикрива като самодисциплина, например когато някой отказва да направи нещо забавно, защото не се чувства достоен да изпитва радост.

Ниска успеваемост

Хората, които вярват, че не са достатъчно добри, за да успеят, не се напрягат, за да постигнат много. Те избягват да се предизвикват, защото предполагат, че им е предопределено а се провалят.

Да се харесаш на всички

Хората, които се чувстват зле от себе си, често се нуждаят от други хора, които да им дадат одобрение. Но колкото и да похвали да получат, те никога не се чувстват достатъчно добре. И да се казва „да“ на всички останали става за сметка на собствените си мнения, цели и ценности.

Как се преодолява?

Първата стъпка за всеки, който иска да преодолее страха дали е достатъчно добър, е да се осъзнае, че това е проблем. Трябва да признаеш, че само защото си мислиш, че не си достатъчно добър, не значи, че това е истина.

Но проблемът е, че след като веднъж повярвате, че не сте достатъчно добри, ще продължите да търсите доказателства, които да укрепят убеждението ви. Ще приемате всяка грешка, отхвърляне и неуспех като доказателство, че не се справяте. И ще пренебрегвате или приемате всяко доказателство за противното. Може дори да отдадете постиженията си на „чист късмет“, или може да приемете, че всеки успех, който имате, произтича от други хора.

Така че трябва да сте готови да приемете, че грешите. Търсете доказателства, че сте достатъчно добри. Може би имате добри хора в живота си, които ви обичат. Или може би сте се отличили в работата си. Водете си списък с всички причини, поради които сте достатъчно добри и го четете всеки път, когато се съмнявате в себе си.

Следващите стъпки за преодоляване на страха, че не сме достатъчно добри са индивидуални за всеки. Някои хора трябва да лекуват стари травми от детството, които ги карат да се чувстват като „по-малко от“. Други трябва да променят поведението си – и да започнат да се държат като уверен, достоен човек – което може да им помогне да видят, че всъщност са достатъчно добри.

Често тези стъпки могат да бъдат постигнати най-успешно с подкрепата на специалист по ментално здраве. Така че, ако ви е трудно да се почувствате достойни, обърнете се към терапевт. Няколко терапевтични сесии може да са достатъчни, за да ви помогнат да изградите своето чувство за стойност, от която се нуждаете, за да се почувствате най-сетне достатъчно добре.

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments