Психолог: Суеверието се гради на невежество и страх, астрологията е много добър пример за това

11
22183
Проф. Пламен Димитров
Проф. Пламен Димитров. Снимка: Скрийншот от видео на "Euronews"

75% от българското население в определен момент прибягва до суеверия, за да се справи с трудни житейски ситуации.

Това сподели проф. Пламен Димитров по радио „Фокус“. Той коментира зачестилите измами от страна на мними гадателки, които взимат огромни суми пари от наивни жертви, потърсили си ги за справяне със сериозни проблеми. 

Проф. Димитров медицински психолог и екзистенциален терапевт с 40-годишен международен стаж в областта на психологичното и организационното консултиране, индивидуалната и групова психотерапия, кризисната интервенция.

“Такива феномени се наблюдават непрестанно. Суеверието е дълбоко заложено в човешката култура в цял свят. Гледачката са периферна, изметна част от нещо, което суеверието прави с хората“.

По думите му хората се доверяват на процеси, свързани с магията, тъй като не познават научните методи и прибягват до интуитивно мислене, характерно за детската възраст

„Всяко дете преминава естествено през тази фаза – затова приказките са изключително важни“.

По думите му двата стълба, върху които стои суеверието, са невежеството и липсата на критично мислене, другото е страх. В същото време трудни за овладяване емоционални състояния водят към опити за преодоляването им чрез магичното.

Проф. Димитров допълни, че веднъж формирано, суеверието се задържа у нас, а хороскопите и астрологията са много добър пример за това. Той цитира и Фройд, според когото всяка религия е масова невроза, всяка невроза е лична религия. По думите му човек има нужда да си обясни света и тогава става реактивен, субективен .

Абониране
Известие от
guest

11 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Док
Док
2 месеци по-рано

A в същото време националните телевизии показват хороскопи, канят Алена, гледачката на Берлускони и други шарлатани, които казват на хората, че ги очаква пътуване в следващите шест месеца и всички са „УАУ КАК ПОЗНА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ГОСПОДИ БОЖЕ МОЙ“

Д.Рибов
Д.Рибов
2 месеци по-рано

Научно е доказано, че колкото по-ниско образовано е едно общество, толкова е по-суеверно. За България вината може да се разпредели между семейство, училище, общество, медии, инфлуенсъри и т.н.

Манфред
Манфред
2 месеци по-рано

Онзи ден гледах репортаж по телевизията за поредната измама за не знам колко десетки хиляди лева. Нека да ги громят и да ги показват, обаче защо пишат „нима“ врачка. По този начин създават впечатление, че има и истински врачки, което е абсолютна глупост.

Маг Тъмнина примерно
Маг Тъмнина примерно
2 месеци по-рано

Лекувам камъни в бъбреците, заушка и любовна мъка с талисман, направен от срамни косми на девствена циганка, памук от използвана клечка за уши и зъби от депресиран бобър. Цена 10 000 лева. Пишете ми ЛС, защото иначе ще ви направя черна магия и ще си загубите апартамента на ротативки.

Кактус
Кактус
2 месеци по-рано

Астрологиятя е велика наука, умишлено укривано знание от хората! Жалко,че сте стигнали каквато и да е професорска титла

Караджов
Караджов
2 месеци по-рано
Reply to  Кактус

Истинската наука отрича астрологията поради липса на емпирични данни и научен подход в действията. Всички проведени проучвания разкриват уж доказаните астролози като абсолютни шарлатани 🙂

Мария
Мария
2 месеци по-рано

Я да обясни как Юнг е достигнал до теорията за синхроничността.Интересно е.Занимавал се е азиатски метод за гледане И-дзин.

виго
виго
2 месеци по-рано
Reply to  Мария

Съвременната наука отрича явлението, обозначавайки го като псевдонаучно, тъй като не се основава на експериментални данни и може лесно да се обясни с теория на вероятностите

Румяна
Румяна
2 месеци по-рано

Димитров мисли себе си за знаещ! А изобщо не знае на какво се дължи суеверието! Това е на подсъзнателно ниво, а не поради страх. Защо новите
познания и открития не се приемат? Защото липсва информация в подсъзнанието и човек реагира с противопоставяне. Разума определя вярата и религията, а не образованието. Защото и араби, мюсюлмани и евреи са с висше образование, но са силно религиозни и никой не може да ги убеди в противното.

Сирма
Сирма
2 месеци по-рано

Астрологията е наука.При това доста сериозна. Явно професорът не е запознат. Няма нищо общо с врачки и баячки.

рипли
рипли
2 месеци по-рано
Reply to  Сирма

псевдонаука*