Провеждат първия онлайн заплатен турнир по шахбокс в неделя

0
254
Шахбокс
Снимка: Chessboxing, Facebook

Двата спорта могат да се гордеят с хилядолетна история – единият произхожда от Индия от VI век Сл. Хр., а другият – от 7 век пр. Н. Е. от Древна Гърция, но сливането на шах и бокс в хибридния спорт „шахбокс“ („chessboxing“) предизвика негодувание. То бе засилено от неотдавнашното решение на неговите привърженици този уикенд да проведат първото събитие, на което да се заплаща на гледане.

Поклонниците на „играта на царете“ са определили шахбоксинга като „спектакъл на изродите“ и „измама“, която съчетава „лош шах и още по-лош бокс“, съобщиха от „The Telegraph“.

Създаден от холандския изпълнител Иепе Рубинг в Берлин преди 17 години, необичайният спорт се смята за върховен тест на мозъка и мускулите от феновете му, показващ уникална комбинация от физическа издръжливост и умствена сръчност.

Българинът Тихомир Доврамаджиев „Тичко“ е първият европейски шампион по шахбокс в тежка категория. Тогава (през 2005 година) неговото ЕЛО бе 2342. Сега Доврамаджиев е преподавател в Техническия университет в София.

Обикновено участниците в спорта се състезават в 11 кръга – 6 кръга на шах и 5 на бокс, като редуват двата вида спорт след всеки кръг. Всеки кръг от шах и бокс продължава три минути. Победата се постига или с нокаут, или с мат. Ако нито едното не се случи до края на двубоя, победителят ще бъде определен на точки, отбелязани на ринга.

Лондонският Шахбоксинг, който е домакин на събития по шахбокс на живо във Великобритания от 2016 г. насам, е планирал да предава в неделя първото събитие, което се плаща на гледане, в няколко онлайн платформи.

Гевин Патерсън, главен финансов директор на Лондонския Шахбокс, твърди, че шахматистите трябва да приемат шахбоксинга и да го разглеждат като нов начин за насърчаване на новодошлите в спорта.

Шахбоксът прави шаха секси и мисля, че определено е от полза за спорта, тъй като го прави по-привлекателен за по-младите хора и за жените. Много сме щастливи, че сме част от шахматния свят.

Игрите по шах са истински, боксът е истински, няма постановка, не подготвяме бойците, няма сценарии, така че е истински спорт. Честно казано, мисля, че това е всичко, което има значение.

Заслужава да се превърне в олимпийски спорт, защото самият спорт е достатъчно добър.

В неделя заглавната среща е между Даниел „Данъчния“ Мейфийлд и Ричард „Бръснача“ Фрейзър, докато Героуд „Сексапилният“ Виъл ще се изправи срещу Джон „Тухлата“ Ууд.

С кабаретни представления, изпълнявани между двубои, и състезатели, на които са дадени персонажи от театралната сцена, които не биха били на мястото си в турнир по борба, промоционалните измислици на шахбоксирането предизвикаха критика сред традиционните шахматисти.

Джъстин Хортън, играч и писател за влиятелния блог за шахмат Streatham & Brixton, каза:

Шахбоксът е спектакъл на изродите. Това не е никакъв вид спорт. Спортовете обикновено имат клубове, професионални спортисти, федерации и т.н. Шахбоксът няма нито едно от тези: някакви момчета в един клуб правят едно и също шоу с едни и същи изпълнители всеки път. Вместо да се стремят към най-високите стандарти, както в истинския спорт, те съчетават лош шах и още по-лош бокс.

Това е така от десетилетие насам. Доколкото знам, те вече не се стремят към място в Олимпиадата, но в общи линии всичко е измама и нищо, което правят не трябва да се приема насериозно.

През 2014 г. непобедимият бивш световен шампион по бокс Тери Марш, на 62 години, стана първият професионален боксьор, който се състезава в шахбокс и задържа перфектния си рекорд в три твърди борби.

Ленъкс Луис, трикратният световен шампион в тежка категория, и братята Владимир и Витали Кличко са запалени шахматисти.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments