Проверяват УМБАЛСМ „Пирогов“ за нарушения и фалшиви хоспитализации

0
84
УМБАЛСМ
Снимка: Искра.бг, Ирина Мазганова

Тече проверка за нарушения по НЗОК и фалшиви хоспитализации в УМБАЛСМ „Пирогов”, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. Той е категоричен, че това не е чистка, а целта е да се видят нередностите в проблемните лечебни заведения у нас. Доктор Петров коментира пред „NOVA“:

Все още нямаме отговор от Правосъдното министерство. Реакцията беше по-скоро провокирана от казуса с „Александровска” болница. В „Лозенец” има обжалване и спиране не по същество, а спиране по вписването от СГС. По същия казус има жалба и от „Александровска” болница, но решението на съда е отрицателно. Те отказват да спрат вписването. Спира го Агенцията.“

Зам.-министърът на здравеопазването обясни, че работата на Агенцията не влиза извършването на проверки, а те единствено могат да направят вписването. Той уточни, че тези проверки могат да се правят от съда. Д-р Петров разясни, че са сезирали ДАНС и здравния министър за незаконните трансплантации. По негови думи процесът около тази дейност е продължил около година и половина и допълни:

ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП. Не подлежи на съмнение, че бившият здравен министър е бил сезиран за тези случаи. Отделно в украински вестници се появи информация за починал донор. Извършваме проверка и по тези сигнали.

Медикът посочи, че казусът с издаването на сертификати и антигенните тестове не зависи от Министерството на здравеопазването, а от Европейската комисия. Той увери, че се провеждат разговори и протича процедура, за да може този проблем да се разреши. Зам.-министърът на здравеопазването предполага, че до средата на юни ще има конкретика по този казус.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments