Проверяват парапетите във всички обществени сгради във Варна

0
203
МБАЛ Света Анна Варна
Снимка: МБАЛ Света Анна Варна

Проверяват всички обществени сгради във Варна след смъртта на 2-годишното дете в местно лечебно заведение.

Припомняме, че преди седмица от стълбище на третия етаж във варненската болница „Св. Анна“ падна момченце, което по-късно почина. Оказа се, че парапетът на стълбището не отговаря на нормите за безопасност.

Въпреки това Прокуратурата разследва всички възможни версии за инцидента в болницата. Вече е назначена и съдебно-техническа експертиза.

„Задачата на вещото лице е, след като се запознае с обстановката в болницата и по-специално със състоянието на парапета и стълбищната площадка, да даде своето заключение“, съобщи за NOVA говорителят на Районна прокуратура Вяра Алексиева.

Парапетът трябва да бъде с височина най-малко 1 метър, сочат Наредбите на регионалното министерство от 2009 и 2015 г. за поддържане на сгради за обществено обслужване.

Парапетът на злополучното стълбище е около 90 сантиметра. Има обаче и друго разминаване. Според наредбите разстоянието между пръчките трябва да бъде 9 см. Във варненската болница обаче то е доста по-голямо. Да поддържат сградите в състояние, отговарящо на изискванията, е задължение на собствениците.

Изпълнителният директор на болницата д-р Красимир Петров заяви, че болницата полага грижи за сградите и посочи, че все още тече ремонт в блока, където стана инцидентът с детето.

„Следващата ми стъпка беше да се погрижим за фасадата и общите площи. Един месец по-рано бяха сменени парапетите на хирургичния корпус. Защото преценихме, че те стават опасни. Следващото нещо, което щяхме да направим е това. Естествено, че в мен винаги ще бъде въпроса – какво щеше да стане, ако бяхме сменили първо тези перила, а не перилата в другия блок“, обясни д-р Петров.

От отговор на регионалното министерство става ясно, че от Държавния строителен надзор нямат задължения за контрол след въвеждането на строежа в експлоатация. Проверка може да се извърши от службата за „Контрол по строителството“ на съответната община, по подаден сигнал.

И докато такава проверка след инцидента във Варна ще има, остава въпросът как се следи за безопасността в обществените сгради в останалата част на страната.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments