Проверят дали има нерегламентирано изсичане, незаконно строителство и замърсяване в чашката на яз. „Искър“

0
274
Язовир

Върховна административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала във връзка с публикация в медиите, в която се твърди, че има незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, нерегламентирано изсичане на дървесна растителност и замърсявания.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и с оглед обезпечаването на живота и здравето на гражданите, ВАП разпореди на служебния министър на земеделието храните и горите, служебния министър на околната среда и водите, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството и на столична община да бъде извършена проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

Сигнал за нередности в чашката на яз. "Искър"
Снимка: Скрийншот Google Maps

По време на инспекцията е нужно контролните служители да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението.

До ВАП следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени посочените констатации, допуснатите нарушения, образувани административни и административнонаказателни производства, както и мерките за преустановяване на нарушенията. Трябва да бъдат включени и всички данни за наличието на действия или бездействия от страна на административни органи.

Ако в хода на работата по случая бъдат констатирани и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments