Проверка на РИОСВ-София и МВР: Установени са 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични района

0
1336
Варели
Варели. Снимка: РИОСВ-София

Експерти на РИОСВ-София съвместно със служители на VIII Районно управление СДВР, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и представители на районните администрации провериха на място сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели в районите „Искър“, „Панчарево“ и „Кремиковци“.

При инспекцията е констатирано наличието на изхвърлени варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти. Част от варелите са с етикети, които сигнализират за химични вещества, опасни за човека и околната среда. Някои от тях са с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсва такъв. С цел установяване на съдържанието на варелите, както и съответствието с поставените на част от тях етикети, от Столичната дирекция на вътрешните работи са взети проби за анализ.

В рамките на проверката, разположени на 4 различни места в район „Искър“, са открити 125 варела с химикали. В район „Панчарево“ са установени 42 варела в два имота, а в район „Кремиковци“ – 83 нерегламентирано изхвърлени варела.

От РИОСВ-София са дадени предписания на районните администрации, с конкретен срок на изпълнение, да се предприемат мерки по обезопасяване и почистване на засегнатите места. Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти. В резултат на дадените предписания, е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение.

Продължава премахването на останалите варели, на местата, където са установени разливи ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда. Столичната екоинспекция ще извърши последващ контрол. В случай, че при проверките е констатирано неизпълнение на дадените предписания, на районните администрации ще бъдат наложени санкции.

Служителите продължават да работят за констатиране на всички факти и обстоятелства, свързани с изхвърлените варели.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments