Проучване показва: 44% от българите не вярват на официалната информация за COVID-19

0
406
Коронавирус
Коронавирус. Снимка: ВМА, Facebook

Обществото у нас е почти разделено по отношение на това доколко е достоверна официалната статистика за разпространение на COVID-19 в страната. 56% от запитаните вярват на данните, докато 44% – не, показва последното национално представително изследване на „Екзакта Рисърч груп“. По-скоро на информацията за разпространението на вируса у нас вярват жени, хора на възраст над 40 години, образовани респонденти и столичани.

34,9 на сто от анкетираните са на мнение, че най-лошото е преминало, докато 27% са убедени в обратното – че тепърва предстои най-страшното. 38,1 процента не могат да преценят.

Огромен процент от българите – 86% твърдят, че спазват препоръките за носене на маски, дезинфекция и социална дистанция. Проучването показва още, че 14% не спазват посочените мерки, като сред тях са предимно млади хора до 30 годишна възраст и по-често мъже. 

Изследването е било проведено в периода между 10 и 16 септември 2020 г. Чрез стратифицирана извадка по пол, възраст и тип населено място са подбрани и интервюирани 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда в 89 населени места на страната.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments