Проучване: Не обвинявайте изменението на климата за сушата в Южна Америка

0
63
Буря.
Буря. Снимка: Пиксабей

Изменението на климата не е причина за многогодишната суша, която опустошава части от Аржентина, Уругвай, Бразилия и Боливия, но затоплянето влошава някои от въздействията на сухия период, се казва в ново проучване, цитирано от „Асошиейтед прес“.

Естественото тригодишно климатично състояние Ла Нина – охлаждане на централната част на Тихия океан, което временно променя времето в световен мащаб, но продължи много по-дълго от нормалното този път – е главният виновник за сушата, която опустоши Централна Южна Америка и все още продължава, според скорошното проучване, публикувано в четвъртък от международни учени от „World Weather Attribution“. Проучването все още не е рецензирано.

Сушата засегна региона от 2019 г., като миналата година беше най-сухата година в Централна Аржентина от 1960 г. насам, широко разпространени провалени реколти и Уругвай, който обяви извънредно положение в земеделието през октомври. Водоснабдяването и транспортът също бяха затруднени.

„Няма сигнал за промяна на климата в валежите“, коментира съавторът на изследването Фридерике Ото от института Грантъм към Имперския колеж в Лондон. Той добави:

„Но, разбира се, това не означава, че изменението на климата не играе важна роля в контекста на тези суши. Поради изключителното увеличаване на топлината, което виждаме, почвите изсъхват по-бързо и въздействията са по-сериозни, отколкото биха били иначе.“

Горещината увеличи изпарението на малкото вода, влоши естествения недостиг на вода и допринесе за унищожаването на реколтата, смятат учени. Същата група учени установи, че изменението на климата е направило горещата вълна миналия декември 60 пъти по-вероятно.

А изсичането на дървета в южната част на Амазонка през 2020 г. достигна най-високия процент от десетилетие и това означава, че по-на юг в Аржентина има по-малко влага, обясни водещият автор на изследването Паола Ариас, климатолог и професор в Училището по околна среда към Университета на Антиокия в Колумбия.

Екипът от учени в „World Weather Attribution“ използва наблюдения и климатични модели, за да види дали открива фактор за изменението на климата в това колко често или колко силно е екстремното време. Те сравняват случилото се с това колко често се е случвало в миналото и провеждат компютърни симулации, които противопоставят реалността на това, което би се случило в свят без причинено от човека изменение на климата от изгаряне на изкопаеми горива.

В случая на тази суша, моделите всъщност показват леко, не значително увеличение на влагата от изменението на климата, но ясна връзка с Ла Нина, която според учените намалява своето въздействие. Все още ще са необходими месеци, ако не и повече, докато регионът излезе от сушата – и това зависи от това дали обратната страна на Ла Ниня – Ел Ниньо – се появява, изтъкна съавторът на изследването Хуан Ривера, учен от Аржентинския институт за Изследване на снега, глациология и науки за околната среда.

В миналото екипът от учени не е открил очевидна връзка с изменението на климата в някои суши и наводнения, но те установяват, че глобалното затопляне е фактор за повечето от тежките метеорологични условия, които изследват. Ото изрази следното мнение:

„Една от причините, поради които правим тези проучвания на приписването, е да покажем какви са реалистичните въздействия от изменението на климата. И не че изменението на климата влошава всичко. Не всяко лошо нещо, което се случва сега, се дължи на изменението на климата.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments