Противоконституционни ли са законите в извънредното положение?

0
204
Адвокат Екимждиев
Снимка: Адвокатско дружество Екимджиев и партньори

Правото ни на личен живот се защитава от Конституцията и не може да бъде отменено със закон, стана ясно от изказване на адв. Михаил Екимджиев за „бТВ“.

Той добави, че има аргументи да се смята, че заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и Закона за извънредното положение са противоконституционни.

„Ако искаме тези мерки да не са противоконституционни, промените трябва да бъдат направени спешно, заяви той. Разбирайки, че сега променянето на Конституцията не е приоритет на никого, пловдивчанинът прави този апел към НС, защото очаква определени мерки да продължат и след извънредното положение.

При евентуални промени в конституцията, Екимджиев казва, че трябва да има нов закон, който да кодифицира нормите, свързани с преходната ситуация между извънредното положение и нормалния начин на живот. Друг вариант би бил да се въведат промени в Закона за извънредното положение, Закона за здравето и Закона за военното положение.

Пловдивският адвокат и бивш прокурор базира изказването си на чл. 57 ал. 3 от конституцията според който ограничение на основните права и свободи може да се налага само със закон. В същия член обаче се посочва, че правото на личен живот не може да бъде игнорирано или отменяно дори със закон, дори в извънредно положение.

Екимджиев вижда това като недомислица и казва, че „вече 2 месеца живеем в една противоконституционна реалност. Екимджиев подчерта, че целта на изказването му по никакъв начин не е да окуражи хората да не спазват заповедите.

Базирайки се на броя заразени в последния месец, той също предполага, че желанията на Щаба се разминават с тези на управляващите. Адвокатът мисли, че Националният оперативен щаб иска да продължат ограниченията, но изпълнителната власт решава да разхлаби режима. Той не намира друго логично обяснение за затягането на мерките преди месец при 20-30 нови случая, а разпускането им сега – при 50 заразени за денонощие.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments