Протестната партия на фермерите спечели шокираща победа на нидерландските избори

0
204
Знамето на Нидерландия
Снимка: Pixabay

Фермерска партия смая нидерландската политика и се очертава да бъде най-голямата политическа сила в горната камара на парламента след провинциалните избори, пише „BBC“.

Движението фермер-гражданин беше създадено едва през 2019 г. в резултат на широко разпространените протести на фермерите. Но с повечето преброени гласове те трябва да спечелят 15 места от местата в Сената с почти 20% от гласовете. Лидерът Каролин ван дер Плас заяви:

„Това не е нормално, но всъщност е! Всички нормални граждани са гласували.“

Партията има за цел да се бори с правителствените планове за намаляване на вредните за биоразнообразието азотни емисии чрез драматично намаляване на броя на добитъка и изкупуване на хиляди ферми. Но привлекателността му бързо се разпространи извън селските райони, върху популистка платформа, която представлява традиционни, консервативни холандски социални и морални ценности.

Шокирана от мащаба на техния успех, ван дер Плас коментира пред поддръжниците си, че избирателите обикновено остават вкъщи, ако изгубят вяра в политиката. Тя каза:

„Но днес хората показаха, че не могат да стоят повече вкъщи. Няма да бъдем игнорирани повече.“

Ляв алианс на зелените и лейбъристите също е на път да спечели 15 места в Сената, докато четирипартийната коалиция на премиера Марк Рюте е на път да падне обратно до 24 – с осем места по-малко.

Избирателната активност на гласуването в сряда, оценена на 57,5%, беше най-високата от години, а най-големият губещ за вечерта беше крайнодясната партия Форум за демокрация.

За гласоподавателите в селските райони основният стимул за подкрепа на Фермерската партия беше да протестират срещу намаляването на азотните емисии, според проучване на Ipsos за обществения оператор NOS. Но гласоподавателите също излязоха със сила за Зелените, а екологичните организации предупредиха, че проблемите на Холандия няма да изчезнат. Natuurmonumenten написа в Twitter:

„Възстановяването на природата е също толкова необходимо днес и утре, колкото беше и вчера.“

Подготовката за гласуването беше доминирана от гледката на трактори на фермери по улиците на Хага и извън мястото, където се проведе дебатът на лидерите преди гласуването. Коментаторът Бен Коутс описа случващот осе като „нещо като земетресение в холандската политика“.

Въпреки че техните политики са силно фокусирани върху противопоставянето на политиката на правителството за околната среда, той изтъкна пред „BBC“, че повечето хора биха ги характеризирали като дясна, популистка партия, която е доста анти-ЕС, анти-имиграционна и в полза на забраната на бурките за мюсюлманите.

Застанала пред поддръжници в сряда вечерта, Каролин ван дер Плас носеше запазената си марка зелен лак за нокти и пръстен с обърнато холандско знаме, символ на антиправителствените протести.

Дъщеря на майка ирландка и баща холандец, тя загуби съпруга си Ян от рак на панкреаса, когато протестите започнаха през 2019 г. И не прилича на нито един холандски партиен лидер – и за много избиратели това е нейната привлекателност. Тя трябваше да се оттегли от публична кампания миналата година заради смъртни заплахи. Беше ѝ казано, че я очаква същата съдба като Пим Фортейн, популистки лидер, убит дни преди общите избори в Холандия през 2002 г.

В свое изявление пред „BBC“ по време на посещение при фермери в източните селски райони, тя скочи на крака по средата на изречението, за да избегне пчела, обяснявайки, че е била ужилена като малко дете и оттогава е ужасена.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments