Протестите в Беларус: Задържаха опозиционер на границата с Украйна

0
175
Протест в Минск.
Снимка: Пиксабей

Лидер на опозицията в Беларус е била задържана на границата с Украйна в деня след нейното изчезване, информира “BBC”Държавните медии съобщават, че Мария Колесникова е била задържана на границата рано сутринта във вторник. Това се случва в деня, след като беше оповестено, че свидетели са видели маскиран мъж да я затваря в микробус.

Колесникова е една от трите жени, които обединиха сили, за да предизвикат президента Александър Лукашенко на изборите през август. Масови протести последваха преизбирането му на фона на твърденията за фалшифициране на гласове. Властите съобщиха, че над 600 души са били арестувани в неделя в четвъртия пореден уикенд на антиправителствени демонстрации.

Лукашенко управлява страната от 1994 г. и обвини западните сили в намеса. В същото време обаче той е подкрепен от руския президент Владимир Путин и се очаква да посети Москва през ​​следващите дни. ЕС поиска освобождаването на всички политически затворници в понеделник и заяви, че планира да наложи санкции.

Какво се случи с Колесникова?

Има противоречиви съобщения за местонахождението на опозиционната фигура.  Служител на границата с Беларус заяви, че Колесникова е била задържана на украинската граница рано във вторник. Други двама членове на опозицията, Антон Родненков и Иван Кравцов, преминаха границата.

Тримата са били в лека кола BMW, обясни служителят. На прелеза колата “рязко ускорява”, а Колесникова “се оказва извън превозното средство”. Длъжностното лице заяви, че тя е била “изтласкана от нея” и продължава да се движи към Украйна. Източници от украинската гранична служба потвърждават, че са пристигнали само двамата мъже и че и двамата са били задържани, докато се реши какво да правят с тях.

В понеделник очевидци забелязват маскирани мъже да задържат Колесникова на улицата в централен Беларус и да я натикват в микробусКоординационният съвет – орган, създаден от опозицията за надзор на трансфера на власт след оспорваните избори, по-късно заяви, че няма представа за местонахождението ѝ. От там добавят, че пресаташето Родненков и изпълнителният секретар Кравцов също са изчезнали.

Министерството на вътрешните работи заяви, че не разполага с информация за задържането на нито един от членовете на съвета. Колесникова е последната от трите жени, обединили сили срещу Лукашенко, които останаха в Беларус. Вероника Цепкало и кандидатът за президент Светлана Тихановска напуснаха страната скоро след гласуванетоТихановска заяви, че последните задържания са опит за нарушаване на работата на Координационния съвет.

“Колкото повече се опитват да ни изплашат, толкова повече хора ще излязат на улицата”, каза тя в изявление от Литва.

“Аз съм единствената от нас трите, която все още е тук”, заяви Колесникова пред BBC Russian в интервю миналия месец.

“За да разберете какво точно се случва, наистина трябва да сте тук.”

Колесникова определи последните демонстрации като “борба не за власт”, а “борба за човешко достойнство и самоуважение”. Тя каза, че тя и екипът ѝ са решили да не използват бодигардове.

“Никаква охрана нямаше да бъде от полза, ако автобус, пълен с полиция, ни спре”, каза тя. “Всички знаем на какво е способна една полицейска държава.

Друга активистка Олга Ковалкова обяви в събота, че е избягала в Полша на фона на заплахите за затвор.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments