Протести във Франция: Поне 421 души са били арестувани

0
43
Полиция в Париж
Снимка: Ирина Мазганова, Искра.бг, Архив

421 души са били арестувани след поредната нощ на протести във Франция. Това съобщи „BBC“, като данните са към 03:00 часа местно време.

Демонстрациите идват, след като 17-годишният френско-алжирски тийнейджър Нахел беше застрелян от служител на „Пътна полиция“ в парижкото предградие Нантер. Адвокатът на полицая, който го е застрелял, е казал, че клиентът му се е извинил на семейството му и е „съкрушен“. Служителят е обвинен в умишлено убийство.

През изминалата нощ френската столица отново беше белязана от безредици. По време на тях коли са преминали през витрини на магазини в различни френски градове.

Протестиращи в Нантер са написали по стени на сгради „Отмъщение за Нахел“, а превозни средства, паркирани на главен път, са били опожарени.

Мародери са се насочили към няколко части на Париж, като видеа показват как магазините на Nike и Zara са били разбити.

В Монтрьой младежи, въоръжени с палки, са потрошили аптека, Макдоналдс, банкомат и други магазини. Полицията им е отговорила със сълзотворен газ, предава „Le Monde“.

В южния град Марсилия библиотека е била вандализирана, съобщиха местни власти, а полицията е използвала сълзотворен газ, за ​​да разпръсне близо 150 души, които са се опитали да издигнат барикади.

Друго кметство в източното предградие на Париж е било атакувано от бунтовници, като кадри показват, че входната врата на сградата е била запалена.

Местни медии съобщават, че сблъсъците са се разпространили и в белгийската столица Брюксел.

Припомняме, че в сряда имаше възпоменателен марш в памет на Нахел, воден от майка му Муния. В първото си телевизионно интервю тя каза, че не обвинява цялата полиция – само служителят, който е произвел смъртоносния изстрел.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments