Протести в София: Терзиев предлага 15% увеличение на заплатите, работниците настояват за 30%

0
47
Васил Терзиев
Васил Терзиев. Снимка: Васил Терзиев, Фейсбук

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт. Въпреки това, предложението срещна съпротива от страна на работещите и техните синдикати, които настояват за 30% увеличение. Това стана ясно след среща между кмета и представители на синдикатите.

Кметът обясни, че предложеното увеличение от 15% ще влезе в сила от 1 март 2024 година и че се обмисля възможност за допълнително увеличение по-късно през годината. Въпреки това, предложението не беше достатъчно за протестиращите, които временно спряха протестите си, но планират нови действия, ако исканията им не бъдат удовлетворени.

Протестиращите, подкрепяни от КНСБ и КТ „Подкрепа“, заявиха готовност да организират нови протести и дори да блокират столицата. Те също така настояват за допълнително субсидиране от страна на държавата за Столична община, с цел увеличение на заплатите в градския транспорт.

Иван Кирилов, председател на федерацията на транспортните работници, подчерта, че въпреки постигнатото съгласие относно условията на труд и намаляването на извънредния труд, все още не е намерено решение за заплатите. Синдикатите ще обсъждат дали предложението за 15% увеличение отговаря на техните очаквания.

Протестът беше организиран от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ и се проведе в столичния квартал „Дружба“, като основното искане беше за 30% увеличение на заплатите. Ситуацията в София остава напрегната, като очакванията са за продължаване на преговорите и потенциално нови протести.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments