Протести в Румъния заради „Зеления сертификат“

0
26
"Зелен сертификат". Снимка: Архив

Днес хиляди недоволни граждани излязоха по улиците на Букурещ, за да изразят несъгласието си от предложението на депутатите „Зеленият COVID сертификат“ да стане задължителен на работното място.

Според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Румъния е на второ място по ниска степен на масова ваксинация на населението в Европейския съюз, като само 39,6 % от 19,3-милионното ѝ население е напълно ваксинирано срещу COVID-19.

Средната стойност на тази статистика за 31-те страни от ЕИП (Европейското икономическо пространство) е 67,3%. Усилията за повишаване на процента на ваксинираните румънски граждани, включително проведената кампания срещу дезинформацията, до голяма степен претърпяха провал.

Сега новото правителство, съставено от дясноцентристката Национално-либерална партия (НЛП), лявата Социалдемократическа партия и унгарска етническа партия, позната под името „Демократичен съюз на унгарците в Румъния“ обмисля да разшири изискването за здравния пропуск, като го направи задължителен за всички работни места. Пропускът, който удостоверява, че притежателят му е бил напълно ваксиниран, както и че през предходните 48 часа направеният му тест за COVID-19 е бил отрицателен или че наскоро се е възстановил от болестта, беше въведен в края на октомври за посещение на ресторанти, търговски центрове, магазини, които не предлагат стоки от първа необходимост, културни обекти, плувни басейни и фитнес зали, тъй като през последните месеци страната се бори с рязкото увеличаване на броя на новозаразените.

В предложеното от правителството законодателство се предвижда COVID сертификатът да бъде въведен, когато в продължение на три последователни седмици има трайно увеличение на броя на новите случаи на заразени с коефициент 1,5, като се планира той да бъде премахнат, когато тенденцията се понижи и кумулативната заболеваемост спадне под 1, гласи изявление на Министерството на здравеопазването.

Вчера министърът на здравеопазването Александру Рафила се срещна с представители на бизнеса, за да обсъди предложеното законодателство, и обеща да предостави на компаниите ваучери за безплатни тестове, за да се гарантира, че всички засегнати ще се адаптират бързо към ситуацията, създадена от въвеждането на задължителния сертификат. Крайнодясната популистка партия „Алианс за румънско единство“ се обяви категорично против планирания законопроект, като го заклейми като скрит опит за налагане на задължителна ваксинация.

Според проучване на компанията „IPSOS“ за Световния икономически форум, публикувано по-рано този месец, 78% от работещите хора по света подкрепят разпоредбите за задължителна ваксинация и носене на маски, включително голяма част от гражданите на Румъния. В проучването са участвали повече от 14 400 души от общо 33 държави, като 66% от румънските представители са се съгласили, че активно работещите граждани трябва да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19. Близо три четвърти от тях също така подкрепят идеята, че служителите, които не са ваксинирани, трябва да се подлагат на чести тестове.

От началото на пандемията досега в Румъния след заразяване с коронавируса са починали повече от 58 100 души, а случаите на заразени са близо 1,8 милиона.

Според последния доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, публикуван миналата седмица, през седмицата, приключила на 12 декември, в източноевропейската страна е регистриран най-ниският процент на заболели на 14-дневни база в ЕС – по-малко от 400 нови случаи на 100 000 души население.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments