Протести в Иран: Около 100 задържани са заплашени от смъртно наказание

0
25
Протест
Протест. Снимка: Pixabay, Архив

Най-малко 100 души са били осъдени на смърт или са обвинени в тежки престъпления, свързани с протестите в Иран. Това показват данни на правозащитна организация. Сред застрашените от екзекуция са 5 жени, съобщи базираната в Норвегия организация „Iran Human Rights“ (IHR). Смята се, че действителният брой на протестиращите, които са осъдени на смърт, е много по-голям, тъй като семействата им са били принудени да мълчат, пише „BBC“.

Двама мъже са били екзекутирани по-рано този месец след съдебни процеси, които според активистите са били фиктивни. Мохсен Шекари и Маджидреза Рахнавард, и двамата на 23 години, са били признати за виновни от така наречените Революционни съдилища по неясно дефинираното обвинение за подкопаване на националната сигурност, а именно „вражда срещу Бога“.

В продължение на малко повече от 100 дни Иран е обхванат от бурни протести срещу духовната власт в страната. Гражданското недоволство избухна след смъртта на Махса Амини, 22-годишна жена, която почина в ареста, след като беше задържана от моралната полиция в Техеран на 13 септември за това, че носела своя хиджаб или забрадка „неправилно“. Властите обявиха, че  протестите се радват на силна подкрепа от чужбина и реагираха със смъртоносни репресии.

Според организацията „Iran Human Rights“ досега са убити най-малко 476 протестиращи, включително 64 деца и 34 жени. В доклад, публикуван от организацията вчера, се посочват 100 лица, чиито присъди или обвинения са били обявени от високопоставени лица, журналисти или от техните семейства. В доклада се твърди още, че всички обвиняеми са били лишени от правото на достъп до собствен адвокат, на справедлив процес и на справедливо съдебно производство.

Неправителствената правозащитна организация „Amnesty International“ също изрази загриженост, че един от осъдените на екзекуция – 22-годишният Мохамад Гобадлу, чиято смъртна присъда беше потвърдена от Върховния съд в събота, е бил подложен на изтезания и малтретиране по време на задържането си, като се позова на съдебномедицинска експертиза, в която се посочва наличието на синини и наранявания по ръката, лакътя и лопатката на младия мъж. Сред петте жени, срещу които са повдигнати обвинения, предвиждащи смъртно наказание, е и Моджган Кавуси, учителка по кюрдски език и защитник на правата на човека, която е обвинена в „корупция на Земята“. Твърди се, че Кавоуси е обвинена и в „провокиране на хората към разврат чрез публикуване на постове в социалните медии“.

Вчера Обединеното кралство обяви, че спешно търси информация от иранските власти относно сигналите, че са били арестувани седем британско-ирански граждани с двойно гражданство заради предполагаемото им участие в протестите.

„Винаги сме твърдели, че никога няма да приемем наши граждани да бъдат използвани за дипломатически натиск,„, заяви говорител на Даунинг стрийт.

Междувременно, властите във Франция съобщиха, че разследват смъртта на иранец, намерен в река Рона в Лион късно в понеделник. 38-годишният Мохамед Моради заплаши в социалните медии, че ще се самоубие, за да привлече вниманието към репресиите в Иран.

Най-добрата иранска шахматистка Сара Хадем за втори пореден ден участва в турнир в Казахстан, демонстративно показвайки се без хиджаб, в изявен жест на солидарност с протестното движение на жените. Както е известно, Иран изисква от жените да спазват строг дрескод, когато официално представят страната в чужбина.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments