Протестът „Конвой на свободата“ в Канада продължава вече 2 седмици

0
24
Конвой на свободата
Конвой на свободата. Снимка: Ben Lewis Gear, Facebook

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо определи протестите на шофьорите на камиони в страната като неприемливи. В своя реч пред парламента в Отава той заяви, че ограниченията, въведени заради пандемията от COVID-19, които накараха шофьорите на камиони да се съберат в столицата, са необходими. Междувременно полицията в Отава предупреди, че протестиращите ще да бъдат арестувани при нарушаване на обществения ред, а една осъдителна присъда може да им коства работата.

Протестите, които се провеждат в Отава, както и в района на два гранични пункта между Канада и САЩ продължават вече две седмици.

Блокадите и незаконните демонстрации са неприемливи и оказват отрицателно въздействие върху бизнеса и производителите в много сфери. Трябва да направим всичко възможно, за да ги прекратим. Това трябва да спре.“, сподели Трюдо вчера, като добави че протестиращите се опитват да възпрепятстват дейността на местната икономика, демокрацията и ежедневието на своите съграждани. Премиерът се завърна в парламента в понеделник след едноседмична изолация, наложена заради заразяване с COVID-19.

От понеделник насам шофьори на камиони не спират да блокират най-големия международен висящ мост в света, разположен на граничен пункт, на който се осъществява около една четвърт от търговията между САЩ и Канада. Умишленото затваряне на моста „Амбасадор“ от около 100 протестиращи водачи с големи камиони беше посрещнато с критики от страна на търговски компании. Участъкът свързва Уиндзор, Онтарио, с Детройт, Мичиган.

Производителите на автомобили в региона съобщиха, че се е наложило да намалят производството и работното време в своите фабрики поради недостиг на части, причинен от продължаващата блокада. Експерти от бранша твърдят, че това може да доведе до съкращения в компаниите и да увеличи цените, които потребителите плащат за автомобилите. Най-големият производител в света, „Toyota“, беше принуден да замрази производствения процес в три фабрики в Онтарио, като ръководството заяви, че тази седмица няма да се произвеждат повече превозни средства. Белият дом също призова за прекратяване на протестите, като заяви, че те могат да навредят на автомобилната индустрия и на износа на селскостопански продукти от САЩ.

Около 400 камиона остават в центъра на Отава, след като пристигнаха там в края на миналия месец. Вчера полицията предупреди, че демонстрантите могат да бъдат обвинени в „увреждане на собственост„, тъй като пречат на местните жители да експлоатират собствеността си по законен начин.

Както е известно, шофьорите на камиони протестират срещу строгите противоепидемични разпоредби, едно от които налага влизащите в Канада шофьори на камиони да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавируса. Демонстрантите се противопоставят и на ваксинационните паспорти, както и на задължителното носене на маски. Трюдо отказва да отстъпи и да отмени тези мерки, въпреки че много от провинциите вече  започват да премахват ограниченията си. Алберта, Саскачеван, Квебек и остров Принц Едуард обявиха плановете си да отменят повечето строги мерки, а Нова Скотия и Ню Брънзуик също са напът да разхлабят някои ограничения.

По време на пресконференция, проведена вчера, организаторите на протестното движение „Конвой на свободата“ заявиха, че демонстрантите са „оптимистично настроени„. Те споделиха още, че шофьорите на камиони почиват, за да се „заредят с енергия“ за протестите през уикенда, които според тях ще бъдат като „фестивал„. В отговор на предупреждението на полицията адвокатът на протестиращите обясни в свое изявление, че действията им са законни.

От последните дни насам протестиращите са събрали 7,8 млн. долара чрез уебсайта GiveSendGo, след като платформата GoFundMe отмени събирането на средства и започна да възстановява дарения в размер на около 10 млн. долара. Представители на републиканците в най-малко два американски щата – Тексас и Мисури вече са започнали разследвания срещу GoFundMe във връзка с това решение.

Протестите в Канада вдъхновиха подобни прояви по целия свят – от Австралия и Нова Зеландия до Франция. В интернет се говори усилено за предстоящ протест на шофьорите на камиони и във Вашингтон.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments