Протест затвори Подбалканския път край Николаево

0
29
Патрулен автомобил, полиция
Патрулен автомобил. Снимка: Искра.бг, Архив

Протест срещу изграждането на кариера за добив на варовик и доломити затвори за около час Подбалканския път между Николаево и Казанлък. В него се включиха жители от 12 старозагорски села.

В знак на недоволство в 11:00 часа днес демонстрантите блокираха пътя с искания за отмяна на концесията, която е в землището на селата Братя Кунчеви, Оряховица и Едрево. Те се притесняват от запрашаване в района и тежки последствия за околната среда.

Приблизително 100 души спряха движението и в двете посоки на Подбалканския път. Те са срещу издадената заповед на старозагорския областен управител Иван Чолаков за изработването на подробен устройствен план за кариера за варовик и доломити в местността Кереч търла в Средна гора. Протестиращите разкриха, че заповедта му се обжалва. По думите им изпратени са писма до Министерството на енергетиката за спиране на концесията за разкриване на мината.

Същевременно в писмо Чолаков посочва, че разрешението за мината е било дадено от бившия министър на енергетика.

От своя страна кметът на село Едрево Неделчо Миланов се заканва, че ще продължат с демонстрациите, докато не бъде спряна концесията. Той коментира пред „БНР“:

„Ще се отсекат много декари дървета, природата ни ще бъде унищожена, на първото взривяване може да спре водата ни, ще дишаме прахоляк. Не искаме това.“

През 2018 година също имаше протест срещу кариерата, когато местните жители пак блокираха Подбалканския път срещу концесията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments