Протест в Българово: 30 години бездействие на институциите! Искаме чист въздух за децата си!

0
799
Протест в Българово
Протест в Българово. Снимка: Искра.бг

Жители на Българово излязоха днес на протест срещу силно замърсения с фини прахови частици въздух. Хората са категорични, че през последните години заради замърсяването са получили различни здравословни проблеми.

Шествието започна от 10:00 и продължи до 12:00 часа. Местните тръгнаха от кръстовището на улица „Обходна“ с улица „Стамат Икономов“ и стигнаха до улица „Обходна“ №1. На място имаше полицейско присъствие.

Недоволството на гражданите е заради бездействието на местната управа, която по техни думи неглижира проблема. Хората посочиха, че са подавали многократни сигнали до тях, но досега е нямало адекватна реакция от страна на Община Бургас.

Протестът не е насочен към „Кариерата“ в Българово. Причината не е толкова в трафика на камиони по улица „Обходна“, а проблемът е в окайващото състояние на упоменатата улица, която от горния си край е изцяло с нарушен асфалтов слой и огромни ями, а в долния си край асфалта е многократно засипван с различни фракции, което още повече увеличава нивото на замърсяване. Въпреки отдавнашното недоволство на хората до този момент, цялостни инфраструктурни ремонти по тази важна пътна артерия не са направени.

Основната причина за протестните действия на жителите на града е да напомнят, че са с равни права като всички останали граждани към Община Бургас и заслужават нормални и съвременни условия на живот.

Техните искания са точни и ясни:

– Не искаме да дишаме прашен въздух
– Искаме нормални улици с тротоари и осветление
– Подходящи условия за развитие на младежки дейности
– Съвременни и безопасни детски площадки.

Местните жители отделно настояват да бъдат включени и по европейски проекти или програми за финансиране, които да разрешат проблема с разбитите улици и мръсния въздух.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments