Протест на зърнарите: Целият ресурс на МВР обезпечава охраната на обществения ред

0
68
Протест
Протест. Снимка: Български фермерски съюз

В Министерството на вътрешните работи /МВР/ е създадена нужната организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестите на зърнопроизводителите, които обхващат цялата страна. Целият ресурс на ведомството е зает с обезпечаването на обществения ред.

Създаден е временен оперативен щаб, в който влизат МВР, Прокуратурата, ИА „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и представители на НАП.

От МВР посочват, че уважават правото на протест на всеки гражданин и са в готовност да работят в конструктивен диалог и комуникация. От министерството призовават протестиращите да се съобразяват с полицейските разпореждания и да се въздържат от извършването на правонарушения.

Припомняме, че днес зърнопроизводителите излязоха на протест, след като миналата седмица беше вдигната забраната за внос на зърно от Украйна. Исканията им са пет.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков, който през уикенда каза, че не преговаря с терористи след отказа на производителите да се срещнат с него, коментира пред журналисти, че в момента основните организатори на протеста са зърнопроизводителите и проблемът, който те са поставили, а именно с вноса от Украйна, е решен. По думите му решението дали ще отпадне, или не вносът, не може да се взима само от производителите.

„Това е решение, което трябва да отчита общата икономическа и политическа ситуация и се взима от МС и НС. През цялото време имаше диалог и разговори с производителите. Има разнобой между зърнопроизводителите, животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци, защото интересите им са разнопосочни. На срещата с животновъдите огромното болшинство от организациите, които участваха казаха, че са „за“ отпадане на забраната, защото цената на фуража би паднала или поне не би се вдигнала повече, ако имаме внос на слънчоглед от Украйна“, обясни Денков.

Премиерът смята, че протестът е с искания, които не могат да бъдат решени в пожеланите срокове, тъй като част от тях са свързани с Европейската комисия. По думите му България има доста особена позиция по отношение на войната в Украйна и имаме наш интерес – да се пазят родните производители.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments