Протест на майките на деца с увреждания: Те се обявиха за запазване на Закона за личната помощ

0
133
Протест
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

Майките на деца с увреждания протестират в подкрепа на Закона за личната помощ. Жените искат оставката на ресорния министър Деница Сачева, защото според тях тя ще отмени закона, приет след първите им протести. От социалното министерство обаче им отговориха, че текстовете няма да бъдат отменени, а е възможно да се направят промени с цел да се подобрят предоставените услуги, предаде „бТВ“.

Недоволството им включва безсрочен палатков лагер пред сградата на Министерски съвет. Днес десетки родители от Бургас и Добрич също протестираха. Сред тях и беше Милен Петров, който е с диагноза спинална мускулна атрофия. Заради нея от 12-годишна възраст се придвижва с количка. Сега е на 47 години и още разчита на семейството си.

Милен Петров
Снимка: Скрийншот от видео на бТВ

„Ние сме децата на майките, които протестират. Само, че сме порасналите деца. За да стигна до улицата и да ме видите – това означава, че някой ме е облякъл, някой ме е вдигнал, като някой – обикновено това са майка ми и баща ми. Докато те работеха, това беше баба ми“.

Милен вече не може да се храни сам и ползва помощта на асистент. Но вместо да се възползва от услугите му, както е по закон максимално 8 часа, той получава 7, тъй като е ментално е добре.

Мъжът е бил общински съветник. Имал е работа като музикален продуцент, осигурявал е работни места, но въпреки това физически е напълно зависим.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments