Промените в климата: Новите правила могат да сложат край на “културата на изхвърляне”

0
183
Батерии
Снимка: Pixabay

Новите правила може би предвещават крах на „културата на изхвърляне“, в която продуктите се купуват, използват се за кратко и след това отиват в кофата за боклук, пише “BBC”.

Наредбите ще се прилагат за редица предмети от ежедневието като мобилни телефони, текстил, електроника, батерии, строителни материали и опаковки. Те ще гарантират, че продуктите са проектирани и произведени така, че да издържат повече време на употреба, като ще са годни за рециклиране, ако това се наложи.

Това трябва да означава, че телефонът ви ще може да се използва за по-дълго време, а ремонтът му ще е по-лесно осъществим. Това може да е особено вярно, ако дисплеят или батерията се нуждаят от смяна.

Тези твърдения са част от световно движение, наречено “Право на поправка”, което породи създаването на граждански работилници, предназначени за ремонт на устройства в няколко градове на Обединеното кралство.

Планът е представен от Европейската комисия. Вероятно ще създаде стандарти и за Обединеното кралство – дори и след Brexit. Това е така, защото вероятно производителите няма да си струва да правят модели от по-нисък клас, които могат да се продават само във Великобритания.

“Амбициозно” предложение

Всичко това е част от твърдението на една зелена група, която го нарича най-амбициозното и всеобхватно предложение, отправено някога за намаляване на въздействието върху околната среда и климата от нещата, които използваме и носим всекидневно.

Предложенията целят да превърнат екологичните продукти норма. Това може да означава производители, които използват винтове, да се придържат към това, а не да залагат на лепило например.

Правилата ще се борят и с това, което е известно като “преждевременно остаряване” – синдромът, при който производителите правят стоки с умишлено къс живот, за да принудят потребителите да купуват по-нов модел. Зелената група Европейското бюро за околна среда (EEB) заяви:

„Стратегията е възможност за едно поколение да трансформираме начина, по който произвеждаме, използваме и изхвърляме нашите продукти по начин, който е от полза за хората и планетата.“

Това движение призовава европейските политици да превърнат тези планове в реалност.

Рециклиран материал

ЕС също така иска да определи целеви резултат за намаляване на хранителните отпадъци, прекратяване на използването на опаковките и ограничаване на замърсяването с микрочастици пластмаса. Други препоръки в рамките на предложенията, известни като “План за действие на кръговата икономика”, са:

  • увеличаване на рециклираното съдържание в продуктите
  • намаляване на въздействието на продуктите върху климата и околната среда
  • предоставяне на стимули за нов тип употреба, когато производителите запазват собствеността върху продукта или отговорността за неговото пребиваване през целия му жизнен цикъл – подобно на лизинга на автомобили

Идеята е да се насърчат производителите да вярват, че продуктите им няма да се счупят, защото ще трябва да вдигнат сметката за ремонт или замяна. Новите правила са с крачка по-напред от предишните по-тесни разпоредби, насочени към осигуряване на ремонтната способност на бялата техника като хладилници и перални машини.

Но Европейското бюро по околна среда се оплаква, че пакетът трябва да се разшири още повече, като се поставят цели за предотвратяване на отпадъците за бизнеса и индустрията и се поставят цели за намаляване на използването на ресурси в цяла Европа. Новият пакет на ЕС може да възстанови част от репутацията на блока за екологично лидерство след осъждане на климатичния пакет от миналата седмица.

Със сигурност тонът на документа подчертава зелената нотка. Тя започва: “Има само една планета Земя, но до 2050 г. светът ще консумира, сякаш има три.”

В него се отбелязва: “Много продукти се разграждат твърде бързо, не могат да бъдат лесно използвани, ремонтирани или рециклирани и много от тях са направени само за еднократна употреба.”

В доклада се казва, че глобалното потребление на материали като биомаса (растителен материал), изкопаеми горива, метали и минерали се очаква да се удвои през следващите 40 години.

Половината от общите емисии на парникови газове и повече от 90% от загубата на биоразнообразие и водния стрес идват от извличането и преработката на ресурси, се посочва още в документа.

Мерките ще трябва да бъдат съгласувани от държавите-членки и членовете на Европейския парламент. Но те вероятно са подложени на натиск да действат от собствените си граждани, които не личи да оценяват тези, които следват подобни мерки.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments