Промени в Конституцията няма да има, НС не събра 160 гласа за свикване на ВНС

0
86
Депутати
Снимка: Народно събрание, Архив

Промени в Конституцията няма да има. Това стана ясно днес, след като не бяха събраните необходимите 160 гласа за свикване на Велико Народно събрание, което да направи изменения в основния закон. Опозицията очаквано не подкрепи внесеното от ГЕРБ, „Обединените патриоти“ и „Воля“ предложение. Изненадващо дори депутатите от „Воля“ не го подкрепиха. Аргументът им беше, че от внасянето му досега не били направени промени по текстовете.

Така искането за свикване на Велико Народно събрание беше отхвърлено със 111 гласа „за“, 93 „против“ и 8 „въздържал се“, предаде „24 часа“. То беше внесено изненадващо за обсъждане преди държавния бюджет тази сутрин.

Крум Зарков от БСП обвини управляващите, че се е разобличил до голо характера на властта. Тя е изчерпана, безидейна, уплашена и готова на всичко, за да не се раздели с постовете си. Той припомни, че първоначалната версия на новата Конституция е била с пропуснат преамбюл и сгрешен герб. А освен това проектът бил внесен и от депутати, които са признали, че дори не са го чели и тук той визираше Веселин Марешки. Зарков поиска да знае и защо комисията, която се занимаваше с проекта, не е представила доклад на Народното събрание.

Според независимия депутат Валери Жаблянов пък с тези промени е бил направен опит да се отнемат права на гражданите, което се случва за първи път в демократичната история на страната.

Очаквано от ГЕРБ се опитаха да защитят своите действия, като Тома Биков каза, че конституционният дебат в България бил изключително труден. Той предположи, че скоро Конституцията няма да бъде променяна, защото подобни опити изчерпвали обществената енергия. Той обяви още, че не приемали аргумента, че настоящият парламент няма легитимност, за да прави подобни промени.

От ДПС пък обвиниха управляващите, че са побързали да внесат за разглеждане решението за свикване на Велико Народно събрание, за да се отърват от своя проект за нова Конституция след унищожителните критики на Венецианската комисия. Както Искра.бг ви съобщи оттам обявиха, че не е имало обществен дебат по въпроса. Освен това в измененията не са предвидени такива, касаещи главния прокурор.

От БСП настояха премиерът Бойко Борисов да бъде извикан в пленарната зала и да присъства на дебатите. Те напомниха, че преди време той беше обещал да си подаде оставката, когато се стигне до дебатиране на промените за нова Конституция. Кристиан Вигенин поиска управляващите да се извинят на обществото, защото вместо да се вслушат в неговия глас и да подадат оставка, са били загубени месеци, за да се занимават всички с този проект за нов освен закон. Той подчерта, че сега е можело да има ново, работещо правителство.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments