Прокурор Кръстев: Полицай, а не колежката му, е стрелял по заподозрените за грабеж

0
75
Полицейски служител, полицай, МВР, Архив
Полиция. Снимка: МВР

На 17 срещу 18 септември в Четвърто Районно управление в София е било сигнализирано за грабеж над 2 момичета от 3 непознати лица, заяви директорът на СДВР Любомир Николов по време на брифинг в Съдебната палата по повод случая със застрелян младеж след преследване от полицейски служители.

„Пострадалите са дали конкретно описание на извършителите и незабавно е изпратен полицейски екип“, уточни той.

По-късно е постъпил втори сигнал в близост до булевард „Черни връх“, като екипът е започнал издирване и е констатирал, че лицата се качват в автобус. Униформените са успели да спрат превозното средство и да заловят едното лице в автобуса и 2, които са се пробвали да избягат.

„Единият полицай тръгва след бягащите и предупреждава няколко пъти, че ще стреля. Възпроизведени са два контролни изстрела, след което същият служител стреля по бягащото лице“, заяви Николов.

Установено е, че лицето е простреляно, но не се е изчакала линейка, а с полицейската кола е било транспортирано в болница „Токуда“, където медиците са констатирали смъртта му.

„Искам да заявя, че полицаят, възпроизвел изстрела, е награждаван безупречен служител със седем години стаж в МВР, на 33 г. Във връзка със заловените лица мога да кажа, че това са наши стари познайници. Установихме, че те са извършители на множество грабежи. При нападенията са използвали метални и гумени бухалки, за да наранят жертвите си”, каза още директорът на СДВР.

Същевременно заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев разкри: „Софийската градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция. Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Иззети са три гилзи. На 100 м от тях е имало следи от кръв. Извършено е освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Пробите на униформенита за наркотици и алкохол са отрицателни.“

Констатирани са частични видеозаписи от момента на стрелбата, каза Кръстев, допълвайки, че днес наблюдаващият прокурор ще прецени дали полицаят, който е стрелял, да бъде привлечен като обвиняем. По думите му има още свидетели, които трябва да бъдат разпитани.

„Данните за произведените изстрели са от полицейски служител от мъжки пол, не от женски пол. Дали ще бъдат повдигнати обвинения ще се прецени, след като се съберат доказателства. Тук всеки един малък детайл може да промени заключението“, категоричен е той.

Николов каза, че СДВР ще извърши вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства. По думите му засега няма категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб, или в предната част на тялото.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments