Прокуратурата внесе в съда обвинения за каналджийство на сириеца, убил с автобус полицаи в Бургас

0
94
Тежка катастрофа в Бургас
Тежка катастрофа в Бургас. Снимка: Искра.бг

Бургаската районна прокуратура предаде на съд тримата сирийци, подпомогнали противозаконно 47 чужденци да преминават през превозвайки ги с автобусът, с който бе отнет живота на двама полицейски служители – Йордан Илиев и Атанас Градев.

На съд са били предадени Омар Мохамад Али Абдан и още двама сирийци с инициали А.А и А.Д. Първият е непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на постъпките си и да ги ръководи. Чужденците са обвинени в различни престъпления, свързани с противозаконното подпомагане на 47 граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги с автобус, с който бе отнет живота на двама полицейски служители в Бургас.

Омар Мохамад Али Абдан е предаден на съд за осъществяване на 4 отделни престъпни деяния. Първото от тях е за противозаконното подпомагане на посочените граждани на Сирия, Мароко и Иран да преминат през българска територия, превозвайки ги по начин, опасен за техния живот – автобусът е управляван от него, който е неправоспособен водач, с висока скорост, като 47-те лица са били поставени между седалките на пода в автобуса, без обезопасителни колани. Престъплението е осъществено за времето между 24 и 25 август 2022 г. в област Бургас – на главен път Малко Търново-Бургас, както и в областния град. Престъплението в квалифицирано по чл.281 от НК. То е извършено в съучастие с А.А. и А.Д, които също са привлечени към наказателна отговорност за същото престъпление. Тримата обвиняеми са целели да получат облага за себе си след осъществяване на престъпното деяние.

Омар Мохамад Али Абдан е предаден на съд за и за това, че е управлявал пътническия автобус, който не е регистриран по българския законов ред. Престъпното деяние е осъществено в посочения период в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до с. Средец, обл. Стара Загора, на Автомагистрала „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас-Малко Търново и в Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.2, вр.ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.23, ал.1 от НК. То е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъплението.

Омар Мохамад Али Абдан е предаден на съд и за това, че е управлявал пътническия автобус, който е бил с нидерландски регистрационни табели, издадени за друго превозно средство. Престъпното деяние е осъществено за времето от 24-25.08.2022 г. в Харманли, на републиканския път между Харманли и Симеоновград, на републиканския път от Симеоновград до старозагорското село Средец, на АМ „Тракия“, в участъка от Стара Загора до Бургас, на пътя Бургас-Малко Търново и в гр. Бургас. Престъплението е квалифицирано по чл.345, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр.чл.23, ал.1 от НК. То е извършено в съучастие с А.А., който също е привлечен като обвиняем за престъплението.

Омар Мохамад Али Абдан е предаден на съд и за това, че при превозването на гражданите на Сирия, Мароко и Иран е попречил на орган на власт – полицейски служители да изпълнят задълженията си. Престъплението е осъществено на 25 август 2022 г. То е квалифицирано по престъпление по чл.270, ал.1, вр. чл.26, ал.1, вр.чл.23 ал.1 от НК.

Горепосочените престъпления са извършени при условията на реална съвкупност между тях.

Бургаският районен съд е насрочил заседанието си за 19 април.

Припомняме, че Омар Мохамад Али Абдан е привлечен към наказателна отговорност за умишлено причиняване на смъртта на двама полицейски служители, след като е предизвикал катастрофа със служебния им автомобил, блъскайки го с управлявания от него автобус. Досъдебното производство, което се провежда под надзора на Окръжната прокуратура в Бургас, предстои да бъде внесено в Бургаския окръжен съд.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments