Прокуратурата удължи проверката на откриването на „Пловдив 2019“

0
73
Откриване
Откриване "Пловдив 2019". Снимка: Пловдив 2019

Проверката на прокуратурата за милионите, похарчени за откриващата церемония на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, която изтече в понеделник, се удължава с един месец. Причината е искане на наблюдаващия прокурор по делото, заради изключително големия обем материали по казуса и необходимостта от техния анализ, заяви пред „Дарик“ заместник окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева.

Окръжната прокуратура в града се самосезира преди 30 дни за евентуално извършено длъжностно престъпление при разходването на средствата за спектакъла на 12 януари, с който се даде официален старт на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Това стана след множество ожесточени дебати, публикации и коментари в различни медии по темата.

Артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева заяви още тогава, че нямат притеснения от проверката и ще съдействат на разследващите органи.

Организирането на целия спектакъл струва 2.2 млн. лв. Цената на сцената бе почти 220 хил. лева.

Техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване и екип, е с общ бюджет от 880 хил. лева. Още 1 милион лева са похарчени за допълнителни разходи. От тях малко над 100 хил. лева са за настаняването и кетъринга на артистичния екип, пак толкова струват хонорарите на артистите, които бяха на сцената.

Проверката на прокуратурата за похарчените средства беше възложена на сектор „Икономическа полиция“ при пловдивската полиция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments