Прокуратурата ще провери имотите на шефа на КПКОНПИ, на съпругата на Панов и на сина на директора на НСлС

0
134
Сотир Цацаров
Сотир Цацаров. Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши проверка как са придобити имотите на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

За Пламен Димитров:

Председателят на КПКОНПИ ще бъде проверяван от Върховната касационна прокуратура за твърдения за невярно деклариране на обстоятелства във връзка с придобит от него и съпругата му недвижим имот – апартамент в гр. София, както и твърдения за недоказаност на произхода на средствата за закупуването на този имот.

Разпоредено е на НАП да извърши данъчна проверка на Димитров и на съпругата му, за определяне на задълженията им по ЗДДФЛ във връзка със съответствия между декларираните и/или получени доходи от лицата и имущественото им състояние в периода 2013 г. – 2018 г.

Също така ще им бъде изискан нотариалния акт за жилището, придобито от Пламен Димитров и съпругата му, описано в публикациите, а по реда на чл. 28 ал. 3 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност – и копие от нотариалното дело за тази сделка.

Прокуратурата ще изиска от банката – ипотекарен кредитор, цялата информация по кредитирането на покупко – продажбата.

За сина на Борислав Сарафов – Боби Сарафов:

Ще бъдат проверени твърдения за това, че синът на директора на НСлС Боби Сарафов е придобил през 2018 г. и 2019 г. недвижими имоти на значителна стойност, без ясен произход на средствата за закупуването им, както и за това, че директорът на НСлС Борислав Сарафов не е обявил притежаването на такива суми в декларациите си пред Инспектората към ВСС.

Върховна касационна прокуратура ще изпрати медийните публикации по компетентност на КПКОНПИ, с оглед правомощията на органите по чл. 16 ал. 2 ЗПКОНПИ. НАП ще извърши ревизия на Боби Сарафов.

За съпругата на Лозан Панов – Елисавета Панова:

Елисавета Панова ще бъде проверена по материалите, касаещи придобиване на недвижим имот от търговско дружество с едноличен собственик на капитала съпругата на председателя на ВКС (върдения за нарушения във връзка със закупуването от „ГАНЕВА 2000“ ЕООД на апартамент в гр. София, ул. „Елемаг“, в жилищна сграда ЕЛЕМАГ ДИПЛОМАТ, закупен от дружество „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“), както и по материалите с твърдения за конфликт на интереси на председателя на ВКС Лозан Панов (постъпил сигнал).

Върховна касационна прокуратура ще изпрати медийните публикации, ведно със сигнала, по компетентност на Инспектората към Висшия съдебен съвет, с оглед правомощията на ИВСС по Закона за съдебната власт да извършва проверки за конфликт на интереси.

И на Панова ще бъде извършена проверка от НАП – София. В рамките на данъчната проверка ще се установи произходът на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments