Прокуратурата се зае с космическите заплати в „Helpkarma“ от даренията за болни

0
179
Прокуратура, архив
Прокуратура. Снимка: Архив

Софийската районна прокуратура се е самосезирала след изнесените данни за космическите заплати във фондацията „Helpkarma“. Средствата за тях са от даренията, които милосърдните български граждани дават за различните хора в нужда. Най-често това са болни деца и се събират пари за спешно лечение в чужбина. Има случаи, в които буквално за часове, са били дарени десетки хиляди в дадена кампания.

Репортаж на „bTV“ обаче показа, че част от парите отиват не за нуждаещите се от тях, а за заплати на хората от самата фондация. И то в случая става въпрос за значителни суми, възлизащи на 19 000 лева, 40 000 лева и дори 80 000 лева на месец

От сайта на платформата за дарения обаче не ставало ясно в детайли за какво се харчат парите на дарителите.

Според материала, излъчен в телевизията, начисляваната за заплата сума само на техническия директор на „HelpKarma“ за период от 2 години и 4 месеца е над 775 000 лева, или средно почти 28 000 лева на месец.

Според журналистическия материал, публичните отчети на фондацията за последните две години показват, че възнагражденията на служителите на фондацията през 2018 г. достигат до 8%, а през 2019 г. стигат до почти 9% от всички постъпили дарения.

Сега прокуратурата ще трябва да установи дали е налице извършено престъпление според сега действащия Наказателен кодекс и по кой точно член от закона.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments