Прокуратурата се оплака на Европейската комисия от политически натиск

0
14
Иван Гешев
Иван Гешев. Снимка: Прокуратура на Република България

Прокуратурата се оплака на Европейската комисия от политически натиск. Това е станало по време на видеоконферентен разговор на обвинител номер Иван Гешев и заместник-главните прокурори Даниела Машева, Пламена Цветанова, Красимира Филипова и Десислава Пиронева  с представители на Брюксел. Те са отговорни по хоризонталния механизъм за върховенство на закона във връзка с предстоящия годишен доклад за страните-членки на Европейския съюз.

Ръководството на Прокуратурата на Република България (ПРБ) е изразило опасения от продължаването на системния политически натиск върху институцията, който поставял в риск върховенството на правото и ефективната работа на независимата съдебна власт.

По време на срещата са били обсъдени последствията от подготвяното закриване на Специализираната прокуратура и на Специализирания наказателен съд, създадени по препоръки в множество доклади на Европейската комисия.

Като един от рисковете за дейността на прокуратурата е било посочено намаляването на бюджета на съдебната власт за 2022 г., прието към края на февруари от Народното събрание, с което на практика се нарушава конституционно гарантираната й финансова независимост и принципа за разделение на властите, твърдят от държавното обвинение.

В разговора с представителите на Европейската комисия е било отбелязано, че в Народното събрание още не е обсъден годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2020 г., а предстои внасянето на доклада за 2021 г.

Главният прокурор Иван Гешев е подчертал готовността на прокуратурата за активно участие в провеждането на всеобхватна реформа на съдебната власт, която да отговори и на препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, Съвета на Европа и други, в условията на диалог между отделните власти с цел гарантиране стабилността и ефективността на правосъдната система в страната, съобщиха още от държавното обвинение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments