Прокуратурата проверява ТЕЛК решенията в циганската махала в Ямбол

0
150
Прокуратура Ямбол. Снимка: Google Maps
Прокуратура Ямбол. Снимка: Google Maps

Районната прокуратура в Ямбол ще извърши проверка за истинността на ТЕЛК решения, издадени на жители от циганската махала в града.

В хода на проверката ще се установява дали освидетелствани лица с висок процент на инвалидност, в действителност страдат от заболявания, посочени в медицинските документи, както и дали са извършвани лекарски прегледи.

Проверката ще бъде извършена в срок от 30 дни от служители на ОД на МВР.

Те трябва да установят какви са издадените решения на ТЕЛК за инвалидност, за какви заболявания и какви медицински документи са издадени в тази връзка, се посочва в съобщението. Събраните материали ще бъдат представени на наблюдаващия прокурор, който ще прецени има ли данни за извършено престъпление.

Прокуратурата се самосезира след репортаж на Би Ти Ви.

„В ромската махала в Ямбол на всяка улица, буквално през 2-3 къща има хора с ТЕЛК. Попаднахме на куриозни ситуации – или хората не знаят, че са инвалиди или пък инвалиди с най-висока степен на увреждане са на гурбет“, разказа медията.

„От септември миналата година Вяра Янкова е инвалид, без да знае. В ТЕЛК решението е записано, че след мозъчен инсулт се движи трудно. „Абсурд, такива работи съм нямала ..Здрава съм напълно“, заяви Вяра пред камерата.

Съседката й – 75% инвалид след мозъчен инсулт, работи в чужбина, твърди съпругът й.

С най-тежка диагноза и 95% инвалидност е мъж, който по документи се движи с бастун и придружител. Жена му казва, че работи като строител.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments