Прокуратурата опроверга Демерджиев за катастрофата на Околовръстното в София

0
28
Прокуратура
Прокуратура. Снимка: Прокуратура на Република България

Софийска градска прокуратура /СГП/ опроверга служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за катастрофата на Околовръстния път в София, при която загина френски гражданин. Вчера той обяви, че двама полицаи са били свидетели на инцидента, като от служба „Вътрешна сигурност“ били поискали те да бъдат арестувани, но държавното обвинение не е позволило това. 

„Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/ и Закона за Министерството на вътрешните работи /ЗМВР/“, твърдят от Софийска градска прокуратура. 

От държавното обвинение подчертаха, че само и единствено полицаи могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Прокуратурата няма такива правомощия.

„Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел – то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”, посочиха още от СГП. 

И припомниха, че към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва, след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

В същото време вчера от прокуратурата съобщиха, че по повод информацията, че Д. Л., обвинен за катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на катастрофата, прокурор в СГП образува досъдебно производство за това, че на 25.09.2022 г. в София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за себе си и за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Разследването беше възложено на екип от следователи от отдел „Следствен“ на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК, според която разследването на престъпления, извършени от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР се провежда от следователи.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments