Прокуратурата няма да разследва премиера Кирил Петков за двойното гражданство

0
26
Прокуратура, архив
Прокуратура. Снимка: Архив

Казусът за гражданството за Кирил Петков е от особен обществен интерес, защото той е премиер. Налице е невярно деклариране по отношение на казуса, но според сегашната законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс не може да се обуслови наказателна отговорност. Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред журналисти.

На 13 декември е бил постановен отказ от образуване на досъдебно производство от страна на Специализираната прокуратура, като преписката е била изпратена за решаване на Софийската районна прокуратура /СРП/ по компетентност. Маджарова коментира още:

„Прокуратурата и в мое лице винаги е твърдяла, че законът е несъвършен, има законови разпоредби, но същите са несъвършени и е нужно доразвиването им.“

Мотивите на наблюдаващия прокурор са, че не са събрани данни, че Кирил Петков е бездействал по служба или е превишил правата си. Заради това не е образувано досъдебно производство за извършено длъжностно престъпление във връзка с действията му в Българската банка за развитие /ББР/, заяви още Маджарова.

По повод декларацията пред Антикорупционната комисия за имущество, самите твърдения за невярно деклариране, сами по себе си не могат да обусловят наказателна отговорност. Има обособена само административно-наказателна процедура, коментира още тя.

От СРП са се произнесли веднага заради обществения интерес. Действително в декларацията е отразена невярна информация, но тя има само уведомителен характер, няма доказателствена стойност. Поради това с постановление се е отказала да образува досъдебно производство, уточни ръководителят на Софийската районна прокуратура.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments