Прокуратурата няма да пречи на Банева, ако се кандидатира за ЕП

0
64
Прокуратура на Р България
Снимката е илюстративна

Прокуратурата няма да пречи на Евгения Банева, ако тя иска да води кампания за евровота. Това заяви прокурор Мария Дойчева като уточни, че законът не дава на Банева автоматично свобода, ако се кандидатира за ЕП. Но от държавното обвинение обещават, че няма да й пречи при евентуални срещи с избиратели.

Съдът решава днес дали да пусне Банева от ареста. Тя смята, че достатъчно време е прекарала там. Искането й не е по здравословни причини. Банева коментира, че й е трудно да си представи как ще води кампания от ареста, но пък ще покаже на обществото какви са условията в арестите.

Евгения Банева лежи в килия на булевард „Г. М. Димитров“ в София.

Тя разказа, че на 28 декември, едновременно, както в нейната, така и в килията на съпруга й Николай имало акция, наречена „пълен тараш“ на арестантски жаргон. Последвали още няколко такива акции, а по разпореждане на прокуратурата тя била преместена в друга килия. А „пълния тараш“ Банева описа като нахълтване на 5-6 човека, оборудвани с детектори за откриване на непозволени предмети. Изваждали се всички дрехи, храни и обзавеждане, пише „Дарик“.

„Да се организират хибридни войни в седмицата между Коледа и Нова година, е абсурдно. Съмнявам се тогава да има трезвен руснак на територията на Руската федерация“.

Така обвинената за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления Евгения Банева отговори на изявление на зам.-главния прокурор Иван Гешев от преди месец, с което той обяви, че мъжът й Николай Банев се е свързал по мобилен телефон с руски лобисти от килията и е поискал убежище там за себе си и семейството си.

„Никой от килията не може да иска убежище от чужда държава. Аз съм юрист и знам това. Ако съм искала да изпратя децата си да учат в Русия, щях да го направя отдавна“, добави Банева.

Прокуратурата коментира думите на Банева с обяснението, че обвиняемите нямат задължение да говорят истината. По думите на Дойчева Банева се възползвала чудесно. А експертиза категорично доказвала съобщения и разговори.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments