Прокуратурата иска КПКОНПИ да разследва Ангелкова и Валери Жаблянов

0
160
Министър на туризма Николина Ангелкова
Снимка: Министър на туризма Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът Валери Жаблянов също ще бъдат проверени от Антикорупционната комисия за закупените им жилища. Разследването е възложено от Върховна касационна прокуратура, пише „Дарик“.

Проверката срещу Николина Ангелкова е по сигнал от 8 април на група народни представители от НФСБ в ПГ „Обединени патриоти“ и медийни публикации за придобитите от министъра недвижими имоти.

Прокуратурата е разпоредила да се изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, актуалното състояние на дружеството – продавач, както данни относно декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, и произхода на средствата за покупката.

С прокурорско разпореждане от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

От държавното обвинение са дадени указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, допълват от държавното обвинение.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments