Прокуратурата: Има „груби закононарушения“ на магистрати по казуса „Осемте джуджета“

0
36
Прокуратура на Република България
Прокуратура. Снимка: Архив

Главният прокурор Борислав Сарафов е изпратил до Висшия съдебен съвет /ВСС/ справка за направена проверка от направление „Инспекторат“ при Върховна касационна прокуратура /ВКП/. Тя е свързана с казуса, добил обществена популярност като „Осемте джуджета“. Справката е изготвена на 21 юли 2020 г. и констатира „допуснати груби закононарушения“ от страна на наблюдаващите прокурори по две досъдебни производства на Специализирана прокуратура. Изпращането на документа е по повод предвиденото обсъждане на казуса на предстоящото заседание на Пленума на ВСС /на 6 юли 2023 г./.

В справката на ВКП, която през 2020 г. е била изпратена на вниманието на главния прокурор се съдържа констатация, че „при връщането на значителни по количество и стойност веществени доказателства са допуснати груби закононарушения, причините за които не могат да бъдат напълно изяснени с инструментариума и формата на настоящата проверка в отдел 06 ВКП, но следва да получат своето адекватно санкциониране“.

Въпреки тези и други констатации, изискващи предприемането на съответните действия по компетентност, такива не са предприети нито през 2020 г., нито на по-късен етап.

С оглед на горното по разпореждане на Сарафов е възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура в София извършването на проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казус „Осемте джуджета“, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението от 5 май 2021 г., с което е постановен отказ за образуване на досъдебно производство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments