Прокуратурата и съдът решават за „подарения“ път на Ахмед Доган

1
816
"Подареният" път
"Подареният" път

На 28 април 2020 г. се проведе поредната сесия на Общински съвет – Бургас. Една от докладните записки предизвика скандал, защото общинските съветници я приеха и по този начин „подариха“ общински път на Ахмед Доган.

Общинският съветник Константин Бачийски се противопостави на начина на гласуване на документа, защото е против правилника на Общинския съвет. След това обжалва решението пред областния управител Вълчо Чолаков, но за Чолаков всичко беше наред и не откри закононарушение.

От ОЗБГ решихме да не останем длъжни на местната колаборация ГЕРБ-СДС-ДПС и входирахме жалба до Административен съд – Бургас, както и два сигнала до Окръжна прокуратура – Бургас, които са срещу решение по т.41 от Протокол №9 от 28.04.2020 г. на Общински съвет – Бургас.

Защо колаборация между тези три партии на местно ниво? Защото по-голямата част от подкрепилите скандалната докладна са от ГЕРБ, Вълчо Чолаков е седесарски кадър, а решението е в полза на Ахмед Доган, който е от протурската партия ДПС.

В жалбата подробно сме описали в какво се изразяват конкретните ни съображения, а именно:

1. Нарушения на процедурата по приемане, водещи до незаконосъобразност на приетото решение.
2. Нарушение на нормативно установени правила за приемане на общ административен акт.

Със сигналите запознаваме, с допълнителни факти и обстоятелства по случая, Окръжна прокуратура – Бургас и очакваме от нея да ги изясни с цел установяване на евентуално извършени престъпления или предотвратяване извършването на такива. Също така да оспори като незаконосъобразно посоченото решение на бургаски общински съвет.

Задаваме и няколко въпроса, свързани с видеото, което бе направено от журналист на уебсайта Флагман:

     1. Кое е заснетото лице, което ограничава свободния достъп на гражданите до пътя, а така и до морето и крайбрежната ивица, и което твърди, че е собственик на имота и пази бариерата? На какво основание въпросното лице заявява подобни права и ако липсва валидно правно основание, то как следва да се квалифицират действията му?
     2. Разрешено ли е поставянето на бариерата, показана в цитирания репортаж? Ако същото е разрешено – кога, от кого и на какво основание е направено това, при положение, че имотът все още има статут на публична собственост и предназначение на улица? Ако обаче поставянето на бариерата не е разрешено по надлежен ред, то тогава как следва да се квалифицират действията на лицето заснето в цитирания репортаж да „пази бариерата“?
     3. Ако това лице изпълнява охранителна дейност, защо отказва да се легитимира и не носи униформено облекло и отличителни знаци, каквито са изискванията на Закона за частната охранителна дейност? Доколкото лицето не се легитимира като служител на охранителна фирма и не носи отличителни знаци на такава, то не значи ли, че това че то лично /в качеството си на физическо лице/ извършва охранителна дейност? В такъв случай – разполага ли въпросното лице със съответния лиценз за извършване на такава дейност?
     4. Защо същото това лице твърди, че Общината ще потвърди претенциите му? Има ли извършени действия от конкретни служители на Общината, които да му дават основание публично и с такава убеденост да заявява такива твърдения?
     5. Защо на място присъстват служители на МВР? Защо същите бездействат при очевиден спор между граждани и не са предприели никакви действия по изясняване на случая или най-малкото на статута на бариерата, и дали същата е законосъобразно поставена? Дори и полицията да не е компетентна да установява кой е собственикът на имота, наличието на ограждение на път, който до вчера е бил общински и със свободен достъп, съставлява достатъчно основание да се провери дали въпросната бариера е законосъобразно поставена. Също така служителите на МВР би следвало да изискат легитимация от лицето, което твърди, че извършва охранителна дейност и не носи униформа и отличителни знаци.

Константин Бачийски и ОЗБГ продължават да се борят срещу ощетяването на хората и облагодетелстването на агарянеца Ахмед Доган. Войната срещу корупцията и антибългарщината ще бъде много по-успешна ако се води не само от Бачийски и ОЗБГ, а от всички българи!

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Симеон
Симеон
3 години по-рано

Браво, адмирации за г-н Бачийски и за вас от ОЗБГ.