Прокуратурата даде на съд кмета на Златица Магдалена Иванова

0
504
Кмет Магдалена Иванова
Снимка: Община Златица

Прокуратурата даде на съд кмета на Златица Магдалена Иванова и главния счетоводител на общината Анна Ланкова, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Магдалена Иванова е обвинена за извършено документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. То е било направено в съучастие и при условията на продължавано престъпление.

Анна Ланкова е с повдигнато обвинение за квалифицираното длъжностно присвояване извършено в съучастие. По време на разследването за помагаческата им дейност са предявени обвинения и на заместник-кмета на Община Златица Димчо Митев и на Младен М. – представител на търговско дружество.

Обвиненията срещу четиримата са в съучастие, с общност на умисъл по отношение на присвояването.

Иванова е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 20 януари 2014 г. в качеството й на длъжностно лице е съставило документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства. Те се състояли в твърдението, че проектът с предмет „Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица“ не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“.

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 200 000 лв. /без ДДС/, били финансирани от други източници и изпълнявани по договори между община „Златица“ и частни дружества, което кметът е знаела. Въпреки това тя е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася за действията на Иванова и Ланкова за периода 08 май 2014 г. до 18 декември 2014 г. През този период с две отделни деяния, в качеството им на длъжностни лица, те са осъществили в съучастие и с двамата помагачи, квалифицирано длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв.

Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014 г. „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. В качеството й на кмет на Община Златица, Иванова имала задължение да ги пази и управлява. В този смисъл имала задължения и обвиняемата Ланкова – в качеството й на главен счетоводител, тя е участвала и при сключване на договора с изпълнителя и е нареждала плащанията заедно с кмета по системата „двоен подпис“. Вместо това, в съучастие, кметът и счетоводителят – като извършители, се разпоредили със сумата, като наредили плащане по фактури и за неизвършени и двойно финансирани СМР.

За улесняване на присвояването, от страна на помагачите, били съставени официални документи с невярно съдържание – Протоколи за приемане на извършени СМР. В тях били отразени множество СМР, без същите да са реално изпълнени. И във фактурите, изготвени от Младен М., били отразени многократно по-високи стойности от реално дължимото и извършената работа

Магдалена Иванова и Анна Ланкова са знаели, че изготвените от другите двама обвиняеми Димчо Митева и Младен М. протоколи за приемане на СМР, както и фактурите, съдържат неверни обстоятелства.

Спрямо четирите лица е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

По време на разследването са разпитани 87 лица и са иззети значителен брой веществени доказателства. Приложени са резултатите от извършени строително – технически експертизи, компютърно – техническа експертиза, съдебно– икономическа експертиза, съдебно – графически експертизи.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments