Производителите от селското стопанство ще могат да кандидатстват по нова мярка

0
88
Министерство на земеделието, храните и горите
Снимка: МЗХГ, Искра.бг, Ирина Мазганова, Личен архив

Групите и организациите на производители ще могат да кандидатстват по нова мярка в предстоящия период. Тя ще се отнася за секторите „Мляко и млечни продукти“, „Месо“ и „Зърнени култури“, които ще имат възможност да кандидатстват по интервенция „Оперативни програми в други сектори“, съобщиха от МЗХГ. Обсъден е и максималният размер на допустимите разходи за една оперативна програма да бъде до 2 300 000 евро.

Ще могат да се реализират инвестиции в подобряване на предлагането и пускането на пазара стоки и въвеждане на начини за производство. Прилагането на мярката ще облекчи осъществяването на селскостопанските продукти, поддържането на пазарния им дял и разработката на нови варианти. Това се отнася за разработването на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода от 2023 до 2027 година.

Целта е стимулиране на дружеството на земеделските производители в групи – производители, организации и асоциации на производители в тези сектори. Чрез развиването на структурите за предлагане на продукция на пазара ще може да се увеличи конкурентоспособността им и техните организации.

Обсъдено е било и прилагането на измененията по Оперативни програми в сектор „Плодове и зеленчуци“. Производителите ще могат да намалят разходите си за производство чрез предоставяне на общи за организацията услуги и съоръжения. Около 15% от разходите на оперативна програма трябва да са свързани с екологични действия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments