Производителите на кафе и бонбони поставиха под въпрос законодателството на ЕС за обезлесяването

0
46
Шоколад.
Шоколад. Снимка: Пиксабей

Производителите на шоколад и кафе, включително италианската Lavazza и производителят на Cadbury Mondelez, са загрижени за „практичността“ на нов закон на Европейския съюз /ЕС/, насочен към спиране на обезлесяването, предава „Агенция Ройтерс“.

Противопоставянето идва въпреки доброволните, публични ангажименти от самите компании и по-широката индустрия за кафе и какао да прочистят веригите за доставки чрез одити, извършени от трети страни като Fairtrade (честна търговия). Договорен през декември, законът се очаква да влезе в сила в края на 2024 г. Вносителите на кафе, какао, говеждо, соя, каучук и палмово масло трябва да докажат, че техните вериги за доставки не допринасят за унищожаването на горите, причина за климатични промени, или да бъдат глобени до 4% от оборота си в блока.

Няколко големи инвеститори коментираха пред „Ройтерс“ миналия месец, че опасенията относно излагането им на проблема може да ги накарат да напуснат производителите на потребителски стоки с „рискови“ вериги за доставки. Председателят на Lavazza Group Джузепе Лаваца заяви пред изданието:

„Ще бъде много трудно да се приложи този закон на практика, тъй като веригата за доставка на кафе е много сложна и проследимостта е много трудна. Разговаряме с европейските власти чрез нашата асоциация, за да се опитаме да намерим начин.“

Правилата на ЕС ще бъдат трудни за прилагане без повече насоки, изтъкна представителят на Lavazza, посочвайки големия брой посредници, участващи в кафето. Той добави:

„Тези присъщи характеристики на веригата за доставка на кафе правят проследимостта на ниво пратки огромно предизвикателство за сектора, тъй като информацията за геолокация и контакти може да не е достъпна за малки насаждения.“

Кристоф Хансен, който ръководи преговорите по закона за Европейския парламент, каза:

„Не мисля, че е невъзможно. Със сигурност ще бъде предизвикателство за тях, защото производителите на кафе в сектора често са доста малки. Но ние интегрирахме в текста (на закона) задължението на Европейската комисия да помага особено на дребните фермери, за да могат те да спазват изискванията.“

Производителят на Oreo Mondelez изтъкна пред „Ройтерс“, че „не е ясно как те (властите на ЕС) ще контролират или прилагат този закон“. В интервю за „Ройтерс“ миналия месец главният изпълнителен директор Дирк Ван де Пут заяви:

„Трябва да има повече диалог за това как на практика да накараме нещо да се случи на място.“

ЕС казва, че е въвел своя забележителен закон за обезлесяването, тъй като годините на доброволни ангажименти от страна на хранителните компании да освободят веригите си за доставки от вредите за околната среда до голяма степен не са оказали въздействие върху земята.

Организации с нестопанска цел, сред които Earthsight, Fern и Solidaridad, споделиха, че законът изисква най-вече компаниите да приложат доброволните си обещания да спрат да се снабдяват от обезлесени райони.

„Напълно възможно е да се проследят веригите за доставка на кафе, въпреки тяхната сложност. Други сектори, като какаото, са на път да го направят.“

Това смята Джулия Кристиан, адвокат, който работи по горски кампании за Fern.

Големия въпрос

Lavazza и Mondelez не коментираха конкретни решения на опасенията си. Някои компании казват, че законът в сегашния си вид може да попречи на веригата за доставки на храни в Европа. Ван де Пут  твърди:

„Не мисля, че това е, което търсят.“

Той предложи по-добро обучение на фермерите, което да им помогне да подобрят добивите и да избегнат изсичането на горите, за да засаждат повече какаови дървета.

Mondelez и членове на търговска група, работеща върху въздействието на какаовата промишленост върху горите, се срещнаха с Европейската комисия относно закона тази пролет, потвърди нейния изпълнителен директор. До 2025 г. Mondelez се стреми да доставя цялото си какао от ферми в програма, която няма почти никакво обезлесяване.

Италианската сладкарска група Ferrero иска ЕС да предостави специфични насоки за съответствие за всяка стока, тъй като веригите за доставки се различават значително между тях.

Обезлесяването е втората водеща причина за изменението на климата след изгарянето на изкопаеми горива.

Няколко водещи инвеститори остават непоколебими в подкрепата си на регламента. Сноре Гьерде, мениджър управление на инвестициите в норвежкия суверенен фонд NBIM, коментира:

„Това законодателство е пример за нещо, което наистина има вероятност да засегне компании, които не са се подготвили адекватно и може да има финансови последици.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments