Прогноза: Япония ще постигне стадиен имунитет срещу COVID-19 през октомври, месеци след Олимпийските игри

0
148
Ваксина на Pfizer/BioTech
Снимка: Biotech, Facebook

Япония вероятно ще постигне стадиен имунитет срещу COVID-19 чрез масови ваксинации само месеци след планираната Олимпиада в Токио, въпреки че притежава най-голямото количество ваксини в Азия, според лондонски специалист по прогнози, пише “Агенция Ройтерс”. Това би било удар за министър-председателя Йошихиде Суга, който се ангажира да има достатъчно дози от имунизацията за населението до средата на 2021 г., след като проследява повечето основни икономики при започване на инокулации срещу COVID-19.

“Япония изглежда доста закъсняла в играта”, каза пред Ройтерс Расмус Бех Хансен, основателят на британската изследователска фирма Airfinity и допълни:

“Те са зависими от вноса на много (ваксини) от САЩ и в момента не изглежда много вероятно да получат много големи количества, например, ваксината Pfizer.”

Хансен заяви, че Япония няма да достигне 75% степен на имунизация, еталон за стадния имунитет, до около октомври, което е около 2 месеца след края на летните игри. Япония се е договорила да закупи 314 милиона дози от Pfizer, Moderna Inc и AstraZeneca Plc и това би било повече от достатъчно за населението от 126 милиона. Но проблемите, наблюдавани при пускането на ваксини другаде, предизвикват съмнение, че Япония ще получи тези доставки навреме.

Таро Коно, ръководител на японската програма за ваксини, заяви миналата седмица, че ще започне първите дози през февруари, като се започне с 10 000 медицински работници, но той се върна с цел да осигури достатъчно доставки на ваксини до юни.  Япония е особено уязвима, тъй като първоначалният ѝ план за имунизация зависи от дозите на Pfizer, които са изложени на риск от връщане от американските власти за борба с пандемията там. Хансен потвъди:

“Просто няма достатъчно ваксини за всички страни, с които Pfizer е сключил споразумения.”

“Америка се нуждае от още 100 милиона ваксини Pfizer, за да осигури постигане на целите си, а много от тези 100 милиона ще дойдат от договореното с Япония.”

Японското министерство на здравеопазването не отговори веднага с коментар на прогнозите на Airfinity. Pfizer заяви, че работи за увеличаване на капацитета за посрещане на глобалното търсене, като цели да направи около 2 милиарда дози ваксини през 2021 година.

Pfizer увеличава капацитета на производство в обекта си в Пюрс, Белгия, което ще доведе до временно въздействие върху някои пратки до средата на февруари. Междувременно компанията “работи в тясно сътрудничество с всички правителства по разпределението на дозите”.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments