Прогноза: Ръст на английски и немски туристи въпреки фалита на „Томас Кук“

0
152
Министър Николина Ангелкова
Снимка: Министерство на туризма

Прогнозира се увеличение на немски и английски туристи въпреки фалита на британския туроператор „Томас Кук„. Това отчете министърът на туризма Николина Ангелкова за „бТВ“. По думите й очакваният ръст на туристи от английската компания „Джето Холидей“ е между 20 и 24 процента.

Министър Ангелкова разкри, че веднага след фалита на „Томас Кук“ е имало редица разговори с големи туроператори. Те от своя стана са дали заявка, че могат да запълнят капацитета.

Ресорният министър вчера се е прибрала от изложение в Мадрид. Там тя е провела разговори с водещи германски и британски туроператори. По думите й от „Джето Холидей“ изцяло са поели капацитета на „Томас Кук“.

„Техният капацитет за това лято се увеличава с около 30%, което е изключително добре. Те основно оперират от 9 английски града, месеците май до октомври, т.е. разширяват и полетната си програма. Като ръстът очакваме да бъде от там около 20-24 процента.“

Немските туроператори също са обещали, че ще капацитета на „Томас Кук“. Според нея, ако обявеният механизъм се спазва, ще има ръст на чужденци.

Министър Ангелкова коментира, че 2019 година е била трудна и изпълнена с предизвикателства. Тя припомни, че през март 2019 г. по време на българо-руския туристически форум премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за подкрепа на българския туризъм чрез създаване на механизъм, който да стимулира организирания туризъм в страната.

„Искам да му благодаря за цялата подкрепа – както на него, така и на министър Горанов за цялата подкрепа, защото днес обявихме Механизма за насърчаване на организирания туризъм, летният, от май до октомври месец в размер на 15 милиона лева е бюджетът на този механизъм за 4 основни пазара. Което със сигурност ще подпомогне както нашите усилия, така и усилията на бранша, за да можем 2020 г. да я посрещнем с доста добра основа“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments