Прогноза: Населението на България се стопява драстично до 2040 година

0
77
Българското знаме
Снимка: Pixabay

Очаква се до 5 милиона души да намалее населението в страната ни до 2040 година, а около 1/4 от населените места ще се обезлюдят. Това показват данните в последното изследване на Българска академия на науките /БАН/. По този повод доц. Надежда Илиева от секция „Икономическа и социална география“ коментира в ефира на „bTV“:

„Това, което отличава нашата статистика, е, че ние направихме прогноза по населени места. То показва, че около 25% от населените места в България ще бъдат заличени.“

Най-засегнатите от обезлюдяване територии са Северозападна България, Северна Централна България, Странджа Сакар и един нов район – Източни Родопи, отчита доц. Илиева. Според нея в България спрямо западноевропейските държави и САЩ, този процес на изселване от ядрото на града към близките населени места, тепърва ще се наблюдава.

„Очаква се през идните години тези процеси да се задълбочат.“

Най-големият проблем за страната ни е силното застаряване на населението и високата смъртност, смята експертът. По думите й по показателя раждаемост сме на нивото на другите европейски държави.

„Даже 2020 г. смъртността бележи един значителен приръст от 3 промила. Сега, не се знае дали това се дължи изцяло на COVID пандемията, но в действителност се наблюдава 20 процентно увеличение на абсолютния брой на смъртните случаи.“

През последните 30 години и миграцията играе голяма роля, добави доц. Илиева.

„През следващите години ще има надпревара за население. Всяко едно селище ще се стреми да задържи населението при себе си. Това ще зависи от това дали ще има работа, социална стабилност и екологично чиста среда.“, прогнозира още експертът.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments