Профилактична кампания на сърцето в Община Созопол

0
145
Медицински преглед, стетоскоп
Медицински преглед, стетоскоп. Снимка: Pixabay

Безплатни профилактични прегледи и консултации, информационни материали за правилната грижа на един от най-важните органи в човешкото тяло – сърцето, много подаръци, позитивни емоции и томбола с награди. Това е само част от кампанията за превенция на хипертонията и по-разпространените сърдечно-съдови заболявания, с която Община Созопол ще отбележи Световния ден на сърцето.

Събитието ще се проведе днес в Черноморец на открита шатра пред НЧ „Димо Николов-1908″ от 16:30 до 18:30 часа. Всеки жител и гост на Черноморец ще може да зададе своите въпроси към водещия специалист по кардиология, удостоен с отличието „Достойните лекари“ – д-р Борче Николовски. Ще може да провери на място своето кръвно налягане и да си направи ЕКГ, да получи полезни съвети от експерти по медицинска апаратура и дори от инструктор по йога за правилното дишане и стойка. Предстоят и много приятни изненади, за гостите на откритата приемна.

Инициативата е на кмета на Созопол – Тихомир Янакиев, за който осигуряването на по-добър достъп до качествени здравни грижи в общината в и извън сезон беше една от личните му каузи по време на мандата. Първите стъпки вече са факт със старта на изграждането на Общински медицински център със стационар в кв. „Месари“ за осигуряване адекватна грижа, обвързана със здравните услуги.

„Днес масово се говори за сериозен ръст на сърдечно-съдовите заболявания. Лекарите твърдят, че в основата е добрата профилактика, а правилната грижа на хората е от особено значение. Вярвам, че всяка подобна инициатива носи повече информация и е от полза на хората, които едва ли имат време редовно да следят показателите си и да посещават специалисти. Бих искал подобни кампании да се превърнат в традиция“, счита Тихомир Янакиев.

Според СЗО болестите на сърцето бележат не само ръст, но и подмладяване. А сред основните причини за тях остава стресът, липсата на физическа активност и информираност.

Инициативата на Янакиев е подкрепена от кампанията на Българското национално „Дарик радио“ – „По-здрави“, за превенция на значимите заболявания, Комплекс за социални услуги и здравеопазване и Кметство Черноморец.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments