Проф. Здравко Попов: В Чехия има умора от популизъм

0
11
Андрей Бабиш. Снимка: wikimedia commons
Андрей Бабиш. Снимка: wikimedia commons

Проф. Здравко Попов, президент на Института за публична политика и бивш посланик на България в Прага, е на мнение, че в Чехия има умора от популизъм. Според него едва ли разкритията от досиетата „Пандора“ са причината за загубата на Андрей Бабиш на изборите. Той е на мнение, че хората от Източна Европа имат някакъв имунитет срещу подобен род излизащи разкрития. Те не им действат така осезателно, както това се случваше в първите години след демократичните промени.

Затова Попов обяви пред „БНР“, че едва ли това е причината Бабиш да не спечели изборите. По-вероятно е това да се дължи на умора сред гражданите от популизъм.

Самата центристка партия на Бабиш Ано е останала със своя популистки модел на функциониране и на провежда на предизборни кампании, а чехите били уморени от всичко това. Политическа сила не е успяла да даде един перспективен хоризонт на избирателите в Чехия и не е успяла да изработи проект за развитието на страната.

Освен това Андрей Бабиш носи линията на евроскептичната традиция в Чехия. А тя отстъпва пред нови тенденции, които се виждат в тази държава. Всички те са изразени от обединението „Заедно“, което успя да завоюва победа на вота. Сега предстои да видим как тази коалиция ще успее да възпроизведе управление в Чехия.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments