Проф. Витанов с прогноза: С ваксината до края на 2021 г. ще сме се справили с COVID-19

0
87
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

До половин година ще стартира масовата ваксинация срещу COVID-19 и до края на идната година ще сме се справили с вируса, най-вече в медицинската част. Тази прогноза направи математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред „bTV“. По думите му именно ваксината ще промени всичко и проблемът ще стане маловажен за страната ни след 7-8 месеца. Той изчисли:

„Ако 35% се ваксинират, ще започне да се усеща ефектът.“

На всеки един регистриран има 3 нерегистрирани случая, твърди проф. Витанов. Според сметките му трябва да вземем броя на активните случаи и да ги умножим по четири – така ще разберем реалния брой на болните хора, които ходят около нас. До 6% или един на всеки 20 души се е срещнал с коронавируса и има опасност да заразява. Заради това, математикът препоръчва на обществени места, където има струпване като спирки, коледни базари, опашки – да се носи предпазна маска.

Смъртността в резултат на COVID-19 е много висока. Тя трябва да се анализира, категоричен е експертът. Според него не е нормално да имаме по 120 починали души на ден. Той обаче определи като „добра мярка“ отварянето на училищата за ученици до IV клас и детските градини и ясли от 4-и януари.

„Има такива изчисления, които показват недвусмислено, че не от необходимост бяха затворени училищата, а от натиск на определени среди. От 4 януари е добре, че се пускат детски градини и ученици до IV клас. Те не са толкова засегнати от COVID. Рискът на хората, които са с тях, да се заразят, когато не ходят и ходят на детска градина и училища – не е толкова съществен.“

Проф. Витанов призова българите за предстоящите празници да си останат вкъщи и да са в тесен кръг около масата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments