Проф. Витанов: От днес смятам с „индекса на позора“

0
42
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов, Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

От днес започвам да смятам с „индекса на позора“, заяви математикът проф. Николай Витанов в социалните мрежи. Той го е въвел заради смъртните случаи от новия COVID-19. Математикът написа още:

Понеже много се приказва как щабът бил плашел хората, от днес започвам да смятам нов индекс – „индексът на позора“. В знаменателя на този индекс стой броят на смъртните случаи от 01 юни, които са 144. Тогава горе долу беше дадено предупреждението, че смъртността ще скочи, ако се промени обхватът на мерките. В числителя на индекса е броят на смъртните случаи до съответния ден. Днес са 17792. Стойността на индекса на позора е S = 17792/144 = 123.55„.

Професор Витанов сподели, че броят на починалите от COVID-19 ще падне под 10 на ден у нас до края на седмицата. Математикът уточни, че обстановката е спокойна. Базовото репродуктивно число за днешния ден е 0.710. Според него до края на тази седмица не се очакват повишаване на случаите, а точно обратното те ще намаляват. По думите му, вчера е била отчетена повишена смъртност и допълни:

Това е, което ние наричаме „outlier“ в анализа на времеви редове. Тук кратък коментар. Само Господ може да отчете всички фактори за всичко. Ние, смъртните не можем, затова в моделите се отчитат само най-важните фактори. Остават обаче по-малко влиятелните, които си действат и действието им се натрупва. Когато натрупването стане достатъчно, то успява временно да пробие хомеостазата на сложната система и се получава по-голямо отклонение, наречено outlier. Появява се образно казано, светкавица, която разрежда напрежението и така до следващия такъв случай“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments