Проф. Витанов: Много области у нас отиват към червената зона

0
21
Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов. Снимка: Facebook

Много области у нас отиват към червената зона. Това написа в свой анализ, публикуван в социалната мрежа Facebook математикът проф. Николай Витанов. Той посочва, че пандемията се развива според очакванията. А те са за оформяне на вторичен пик на четвъртата вълна. А що се отнася до смъртността, прогнозите били такива, че Витанов не смеел да ги напише

Той изнесе следните данни:

 – починали в края на септември – 20882

 – починали до днес – 21411

 – починали октомври 2020 (за целия месец) – 441

– починали за октомври 2021 – 529 (за 6 дни)

„Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави“, пише още Витанов. И допълва:

„Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Вчера писах, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4. Виждате ли я добре – София град. Това вече не е на добре.“

Витанов е категоричен, че не е вярна теорията за преболедувания коронавирус и създадения колективен имунитет. 

„Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Заформя се много тъмно червена област в Западна България. Кърджали се очаква да поизлезе от оранжевата зона, но това е разбираемо – все пак вълната се надига. Който е в тъмно червените области да внимава (ако желае, ако не желае, да прави каквото намери за добре)“, написа още той. 

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Но вече са в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се височка заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. 

„Базовото репродуктивно число днес е 1.144. Почти колкото вчера. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно“, счита математикът. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments