Проф. Витанов: COVID картата е зелена, отивайте на море

0
141
Зелена зона
Снимка: Nikolay Vitanov Facebook

Всички области у нас са в зелената зона по отношение на разпространението на COVID инфекция, заяви математикът на закрития Национален оперативен щаб /НОЩ/ проф. Николай Витанов във Facebook. Той написа:

Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година. В момента в страната рискът от COVID-19 е поносим. По морето е много нисък, тъй че, който може и иска, да отива да почива на българското море„.

Математикът е изчислил, че днешното базово репродуктивно число е 0.716. Той е категоричен, че обхватът на заразата ще продължи да се свива. По думите му броят на активните случаи върви надолу. Проф. Витанов посочи, че здравната система се разтоварва и положението в големи градове е добро. Според него ваксини има за всички, но сега няма желаещи за имунизация. Той допълни:

Не е добре, че ваксинацията върви бавно. Което е добре, че новите варианти на вируса ни заобикалят засега. Индикаторите за смяна на тренда имат много ниски стойности, както вече писах, ще си изкараме спокойно почивните дни в края на седмицата. Наближаваме точката на шарана – едната карта стана вече зелена, ще стигнем, когато и другата стане зелена. Тогава пак ще кажа: „Дръжте шарана“. Но тоя път наистина го дръжте, защото видяхте, че не е шега работата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments